SMRTONOSNA DROGA NA HRVAŠKEM: Za zdaj naj bi terjala dve življenji

Kronika

Hrvaško je pretresla prisotnost smrtonosne droge fentanil, ki naj bi zahtevala dve življenji. Moška, stara okoli 40 let, sta bila nekdanja odvisnika, ki sta se v preteklosti že zdravila zaradi odvisnosti. Kljub temu, da uradni toksikološki rezultati še niso znani, so pristojni izrazili zaskrbljenost, da to ne bosta edina primera, poroča RTL.

"Bali smo se informacij, ki prihajajo iz Severne Amerike in žal, čeprav še nimamo uradnih toksikoloških rezultatov, sumimo, da gre za fentanil. Po besedah družin so namreč v bližini našli zavitke fentanila," je pojasnil psihiater Ivan Ćelić. To naj bi bila prva primera predoziranja s to drogo na Hrvaškem.

Fentanil je smrtonosna droga, saj je lahko usodna že v izjemno majhnih količinah, od dveh do treh miligramov, kar ustreza približno petim do sedmim zrnom soli. Poleg tega je fentanil 50- do 100-krat močnejši od heroina in morfija ter lahko vodi v številne zdravstvene zaplete, vključno s težavami z dihanjem, ki lahko privedejo do smrti. Tisti, ki mamila kupujejo na ulici, so še posebej izpostavljeni tej nevarni drogi. Pogosto se zgodi, da preprodajalci dodajajo fentanil kokainu, da bi dosegli večji učinek zasvojenosti.

Ćelić poudarja, da je ključnega pomena povečati prisotnost učinkovitih preventivnih programov na Hrvaškem. Terapevtski programi sami po sebi ne bodo dovolj. "Najpomembneje je, da je mlada oseba ozaveščena in nikoli ne zaužije ubijalske droge," meni Ćelić, ki ne izključuje možnosti, da bo takšnih primerov še več.

Fentanil je že dlje časa prisoten v ZDA in Kanadi, v Baltskih državah pa so zabeležili posamezne primere. Ameriški Urad za boj proti drogam (angl. Drug Enforcement Administration, kratica DEA) je lani sporočil, da so zasegli 4,5 tone fentanila, kar bi bilo dovolj, da bi s to drogo ubili vse Američane.

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor bolezni je leta 2021 zaradi prevelikega odmerka fentanila umrlo več kot 70.000 Američanov, leta 2020 pa skoraj 58.000. Vsak dan pa zaradi sintetičnih opioidov, kot je fentanil, umre več kot 150 Američanov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  29 .09. 2023 ob  17: 12
Vse je politika...
Vcasih je blo veliko manjsih trgovin,krojacev,mesarjev,kmetij..itd ki so jih vecji trgovski centri unicli ker so prodajali na enem samem mestu vse potrebno po nizji ceni.
Recimo kdo bi dilal travo ce bi en gram stal 1€?
Dejmo rect da bi kokain bil 5€?
Potem bi povrh bila se inspekcija,razni okoljevarstveni zakoni,predpisi itd...
Komu bi se splacalo to delat?