SMRTNE ŽRTVE V UJMI, KI SE JE RAZBESNELA NAD ITALIJO IN FRANCIJO: Porušenih več mostov, zemeljski plazovi, osem ljudi pogrešajo (FOTO, VIDEO)

Svet

V silovitem neurju, ki je v soboto zajelo sever Italije, sta umrla dva človeka, dva še pogrešajo. Ujma se je razbesnela tudi nad delom Francije blizu meje z Italijo, kjer pogrešajo osem ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na najbolj prizadetih območjih v Italiji je zapadlo toliko padavin, kot jih običajno v šestih mesecih, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Najhuje je bilo v Piemontu, Dolini Aoste in Liguriji.

Narasle vode so med drugim porušile več mostov, sprožili so se številni zemeljski plazovi. Gmotna škoda bo na desetine milijonov evrov. V Liguriji jo ocenjujejo na najmanj 30 milijonov evrov, še huje pa je v Piemontu, kjer so opozorili, da je škoda večja kot v neurju leta 1994, ko je umrlo 70 ljudi, več kot 2000 pa jih je ostalo brez domov.

Oblasti opozarjajo pred nevarnostjo poplav v prihodnjih urah dolvodno ob reki Pad, ki je v 24 urah narasla za kar tri metre. Italijanski premier Giuseppe Conte je prizadetim območjem obljubil pomoč vlade, dodaja Ansa.

V Franciji pri iskanju pogrešanih pomaga na stotine reševalcev in vojska. Med najhuje prizadetimi je dolina Vesubie severno od Nice blizu meje z Italijo, kjer so narasle vode odnesle več cest in tudi hiš. Na območju gorskega prelaza Col de Tende so med neurjem pogrešali večjo skupino ljudi, ki pa so jih našli in uspešno evakuirali s helikopterjem.

Francoski premier Jean Castex je potrdil, da uradno še vedno pogrešajo osem ljudi, a dodal, da tudi številnih drugih še niso uspeli kontaktirati. "Ne skrivam velike zaskrbljenosti pred končnim izidom dogajanja," je dodal v soboto po ogledu prizadetega območja. Francoska vlada je sprožila izredni načrt za naravne katastrofe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija