SMRT 39 MIGRANTOV V LEDENI KRSTI: Najprej mislili, da so žrtve Kitajci, nato se je javilo več vietnamskih družin

Kronika

Britanska policija je v petek sporočila, da je vseh 39 migrantov, ki so jih oktobra našli mrtve v hladilni prikolici tovornjaka v bližini Londona, verjetno Vietnamcev. "Menimo, da so vsi Vietnamci," je sporočil načelnik policije Essexa Tim Smith, ki je dodal, da so v stikih z vietnamsko vlado.

"Smo v neposrednem kontaktu s številnimi družinami v Vietnamu in Veliki Britaniji in menimo, da smo identificirali družine nekaterih žrtev," je pojasnil Smith. Dodal je, da še nimajo dokazov, na podlagi katerih bi lahko ugotovili imena žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Osem žensk in 31 moških so v hladilni prikolici tovornjaka našli 23. oktobra v Essexu na jugovzhodu Anglije. Prvotno so poročali, da naj bi šlo za kitajske državljane. Nato se je oglasilo več vietnamskih družin iz osrednjega dela države, ki so izrazile bojazen, da so med mrtvimi njihovi sorodniki. V Vietnamu so nato pristojni organi začeli zbirati DNK vzorce družin.

Vzrok smrti migrantov še preiskujejo. V osrednjem delu Vietnama je po navedbah AFP relativno lahko najti vodnike za nezakonit odhod v Evropo, pogosto preko Rusije. Primer je šokiral Veliko Britanijo in svet ter znova odprl razprave o načinih za ustavitev trgovine z ljudmi. Vietnamska policija je v petek sporočila, da so v povezavi s primerom prijeli dve osebi zaradi tihotapljenja ljudi. Vietnamska vlada pa je danes odločno obsodila trgovino z ljudmi ter pozvala države v regiji in ostalem delu sveta k okrepitvi sodelovanja v boju proti tej trgovini, da bi preprečili nove tovrstne tragedije.

Vietnamsko zunanje ministrstvo je po potrditvi britanske policije, da so vse žrtve verjetno Vietnamci, njihovo smrt označilo za "resno humanitarno tragedijo". Izrazili so globoko sožalje družinam žrtev. Tiskovni predstavnik ministrstva Le Thi Thu Hang je v izjavi še izrazil upanje, da bodo Britanci kmalu končali preiskavo in odgovorne za to tragedijo privedli pred roko pravice. 

Britanska policija je zaradi 39-kratnega uboja in zarote pri tihotapljenju ljudi ter pomoči pri nezakonitih migracijah in pranja denarja ovadila 25-letnega voznika tovornjaka Mauricea Robinsona iz Severne Irske. V Dublinu so medtem začeli postopek za izročitev Veliki Britaniji 23-letnika iz Severne Irske, ki je prav tako vpleten v primer. Še trije osumljenci so na prostosti po plačilu varščine.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija