SMO V PRVI FAZI IZHODNE STRATEGIJE BOLNIŠNIC: Kaj to pomeni? (VIDEO)

Slovenija

Zaradi izboljšanja epidemiološkega položaja v državi in zmanjšanja hospitaliziranih covidnih bolnikov bolnišnici Topolšica in Sežana nista več covidni bolnišnici in lahko začenjata izvajati svoj redni program, je danes povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte.

Po besedah Fortejeve smo trenutno v prvi fazi izhodne strategije bolnišnic iz epidemije, saj se je število hospitaliziranih covidnih bolnikov zmanjšalo pod 700. Poleg tega, da bolnišnici Topolšica in Sežana več nista predvideni za obravnavo covidnih bolnikov, so v tej fazi tudi izdali priporočilo bolnišnicam, naj imajo 10 odstotkov svoji zmogljivosti namenjenih za covidne bolnike. Izjema pri tem je klinika Golnik, ki je specializirana za pljučne bolezni, kjer naj bo ta delež za covidne bolnike 15 odstotkov.

Fortejeva upa, da bomo v kratkem prešli v drugo fazo izstopne strategije, ki nastopi takrat, ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov padlo pod 500. Takrat za covidne bolnike ne bodo več predvidene bolnišnice Ptuj, Slovenj Gradec, Trbovlje, Brežice in Izola, pač pa bodo lahko pričele z rednim programom.

Splošna bolnišnica Jesenice bo v drugi fazi zaradi požarne in energetske sanacije ter gradnje nove intenzivne enote ukinila intenzivno enoto za covidne bolnike, na novo sprejete intenzivne covidne bolnike bodo nameščali na Golniku, kirurške bolnike pa v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Tretja faza izhodne strategije bo sledila, ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov v državi padlo pod 250. Takrat bodo covidne bolnišnice ostale UKC Ljubljana in Maribor, klinika Golnik ter celjska, novomeška in šempetrska bolnišnica, je danes pojasnila Fortejeva.

V četrti fazi, ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov padlo pod 100, pa bodo te bolnike oskrbovali še v obeh kliničnih centrih in na Golniku. V primeru še večjega padca bolnikov se ukinejo tudi intenzivne postelje za covidne bolnike na Golniku.

Povedala je tudi, da bodo vse bolnišnice v urgentnih centrih ohranile sive cone, kjer bodo izolirale bolnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom. Če je bolnik pozitiven, se glede nadaljnje obravnave prerazporedi glede na izhodno strategijo.

Zdravstveni sistem se bo torej postopno pričel ukvarjati z rednim programom. "Vsak lahko s preventivnim obnašanjem in doslednim spoštovanjem ukrepov pripomore, da bo naše zdravstvo ponovno lahko normalno delovalo," je pozvala državna sekretarka.

Sicer pa je Fortejeva spomnila, da je za nami prvi vikend po sprostitvi omejitev gibanja na občine. Številni se se odpravili na najbolj znane turistične točke, kjer je bilo zaznati veliko število obiskovalcev. Prav tako je bila minuli vikend velika gneča v nakupovalnih središčih. Vse obiskovalcev trgovskih centrov je pozvala, naj dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe, kot so ohranjanje medsebojne razdalje, nošnja mask in razkuževanje rok. Svoje nakupe naj opravijo premišljeno in hitro, v trgovinah naj se ne zadržujejo po nepotrebnem. Tudi vse trgovce naproša, naj zagotovijo varno okolje za obiskovalce.

Vse obiskovalce turističnih krajev pa je pozvala, naj premišljeno izbirajo svoje destinacije za izlete in naj zberejo kraje, kjer ni pričakovati tolikšnega obiska izletnikov.

Po besedah državne sekretarke poteka hitro testiranje po vsej Sloveniji brez večjih zapletov, v skladu s termini, ki jih določijo izvajalci hitrih testiranj. Zdravstveni domovi so se odlično organizirali, testiranje šolnikov in gospodarstva poteka dobro.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija