SMC O DRUGEM SVEŽNJU POMOČI: Predlagajo moratorij na odplačevanje lizingov

Slovenija

V stranki SMC so, ob siceršnjem zadovoljstvu z delom vlade pri pripravi drugega paketa protikoronskih ukrepov, opozorili, da še "nimamo ustreznih oziroma celovitih rešitev za nekatera pomembna področja". Med drugim menijo, da bi moral biti položaj najemnikov lizingov glede moratorija enak položaju kreditojemalcev iz prvega paketa.

Ob možnosti zamrznitve plačevanja lizinga so spomnili tudi na položaj samozaposlenih, ki "ne sme biti odvisen zgolj od njihove iznajdljivosti", so v koalicijski stranki zapisali na svoji spletni strani. "Dosedanji ukrepi za to skupino zaposlenih so bili hitri in dragoceni, niso pa naslovili vseh vprašanj," so posvarili. "Gre za zelo ranljivo skupino; to so ljudje, ki jih že dva, trije meseci velike negotovosti lahko pahnejo pod rob socialne varnosti," so poudarili.

Vodje poslanske skupine SMC Janja Sluga je po srečanju predstavnikov koalicijskih poslanskih skupin z vlado na Brdu pri Kranju še posebej izpostavila samozaposlene v kulturi, saj da jih sprejeti ukrepi "morda še niso uspeli v celoti nasloviti".

????⚠️ Izjava za javnost stranke SMC ob robu priprav drugega paketa protikriznih zakonov dostopna na: https://bit.ly/3aj8V7L

Objavil/a Stranka SMC dne Ponedeljek, 20. april 2020

V SMC še naprej opozarjajo tudi na zahteven položaj, v katerem se je znašel turizem. "Ta segment gospodarstva je potrebno nasloviti s celovitimi ukrepi, ki bodo zavarovali dobra delovna mesta, dobre zgodbe in na drugi strani potrošnika. Nikakor ne smemo pozabiti tudi na male turistične ponudnike," so navedli. Poudarili so tudi, da je treba pri turizmu razmišljati o ukrepih, "ki bodo trajali bistveno dlje, kot bo trajala epidemija".

Janja Sluga

Sluga je že zgodaj popoldan v izjavi za medije sicer ocenila, da so bile podane pripombe SMC za drugi protikoronski paket v veliki meri upoštevane, "predvsem glede samozaposlenih, za tiste s skrajšanim delovnim časom in pa starše, ki so na porodniškem in starševskem dopustu". Vlada je prisluhnila tudi predlogu glede izrednih študentov, ki niso v delovnem razmerju.

"Zadovoljni smo, da se na naš predlog zagotavlja dodatna finančna sredstva za bolnišnice in pomoč manjšim zavarovalnim zastopnikom in zavarovalnim posrednikom," so še zapisali. Predlagajo pa tudi širšo razpravo o dobrih praksah, ki bi lahko pomagale oblikovati nove poslovne in družbene modele.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija