SMC NE PODPIRA ERJAVCA ZA MANDATARJA: "Ob nenehnih provokacijah SDS pa ostajamo odprti za sodelovanje z vsemi"

Slovenija

Svet SMC je ponoči po večurni razpravi sprejel sklep, da ne podpira izvolitve Karla Erjavca za mandatarja. Ob tem so iz stranke sporočili, da bo SMC "v luči nenehnih enostranskih provokacij" največje vladne partnerice, "ki so v nasprotju z določili koalicijske pogodbe", ostala odprta za dialog in sodelovanje z vsemi parlamentarnimi strankami.

"Člane sveta stranke zelo motijo nenehne enostranske provokacije največje koalicijske partnerice," so po seji sveta zapisali v sporočilu za javnost. Zato bo, "v luči nenehnih enostranskih provokacij, ki so v nasprotju z določili koalicijske pogodbe in SMC postavljajo v neenakopraven položaj, SMC ostala odprta za dialog in sodelovanje z vsemi parlamentarnimi strankami, še posebej programsko sorodnimi strankami, ki morajo vložiti več napora v medsebojno povezovanje". SMC tako "je in bo še naprej povezovalni člen političnega prostora," so navedli v stranki.

V sporočilu so sicer še zapisali, da je na svetu SMC potekala "plodna in konstruktivna razprava o aktualni politični situaciji in predvsem o prihodnosti stranke".

Karl Erjavec

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je v izjavi za javnost izpostavil enotno odločitev, da stranka ne podpira izvolitve prvaka DeSUS Karla Erjavca za mandatarja. "V koaliciji ustavnega loka in kandidaturi Erjavca ne vidimo zanesljivosti in stabilnosti, ki je sedaj nujna za uspešen zaključek spopada z epidemijo in za začetek gospodarskega okrevanja, kar je naša prioriteta," je pojasnil.

Erjavec je sicer v ponedeljek povedal, da SMC ponovno vabijo na pogovore, saj če želijo novo vlado, namreč potrebujejo tudi njihovo podporo. Brez SMC namreč nimajo potrebnih 46 poslanskih glasov.

So pa v SMC tudi po Počivalškovih navedbah zelo nezadovoljni z enostranskimi potezami največje vladne partnerice, s katero želijo "konstruktivno doreči, kako nadaljevati sodelovanje brez tega pogostega nerviranja". "SMC je v vsaki koaliciji korektor za ravnotežje in motor za rezultate. Tako bomo ravnali tudi v prihodnje," je navedel Počivalšek.

Napovedal je, da bodo pripravili prenovo programa in načrt revitalizacije stranke ter nadaljevali s povezovanjem političnega centra do prihodnjih volitev.

Svet je vodstvu naložil nalogo imenovanja delovne skupine, sestavljene iz po treh predstavnikov poslanske skupine, ministrov ali državnih sekretarjev, lokalnih odborov, Kroga seniorjev in Kroga mladih, ki pregleda in dokonča predlog programa stranke skupaj s strategijo revitalizacije stranke in ju predloži svetu v sprejem. O strateški in programski platformi za prihodnje politične poteze SMC bo svet razpravljal na prihodnji seji.

Za SMC sta prioriteta zajezitev epidemije ter družbena, socialna in gospodarska revitalizacija, so še navedli v tej koalicijski stranki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  31 .12. 2020 ob  10: 57
TO