SLOVESNO ODPRTJE: Koprska občina v okviru projekta SOPOREM zgradila sončno elektrarno (FOTO)

Koper

Izteka se dve leti trajajoči projekt SOPOREM, v okviru katerega je Mestna občina Koper (MOK) na strehi Parkirne hiše Sonce zgradila sončno elektrarno s skoraj 500 kilovati moči. Danes je bila v Kopru elektrarna slovesno inavgurirana. Na krajši slovesnosti so sodelovali podžupan MOK Janez Starman, državni sekretar na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, pristojen za kohezijsko politiko, Marko Koprivc in predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan.

Pri spopadanju s podnebnimi spremembami in okoljskimi izzivi ima proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov pomembno vlogo ter predvsem zelo velik, še neizkoriščen potencial. S projektom SOPOREM – Sončna energija za zmanjšanje emisij so partnerji projekta – poleg Mestne občine Koper še Luka Koper kot vodilni partner in norveško podjetje Greenstat – vzpostavili proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov v koprskem pristanišču in MOK z izgradnjo dveh sončnih elektrarn. Ti bosta pripomogli k zmanjšanju ogljičnega odtisa ter prispevali k zmanjšanju emisij in toplogrednih plinov.

Kot je na inavguraciji podaril podžupan MOK Janez Starman, je zaradi podnebnih sprememb potrebno javna sredstva usmerjati v nujne projekte za trajnostni razvoj, sončna elektrarna pa pomeni enega od konkretnih korakov za zmanjševanje ogljičnega odtisa in k večji energetski samozadostnosti. Kot je navedel, bo občina v prihodnje spodbujala namestitev sončnih elektrarn na več javnih objektov na območju celotne koprske občine.

Po besedah predsednice uprave Luke Koper Nevenke Kržan je Luka Koper s tem sodelovanjem izkazala svojo trajnostno naravnost pri sodelovanju gospodarstva in lokalne skupnosti. Kot je poudarila, so se v strategiji do leta 2029 zavezali k zmanjševanju ogljičnega odtisa in neposrednih obremenitev okolja ter povečevanju deleža samooskrbe z obnovljivimi viri. Tudi državni sekretar Marko Koprivc je poudaril skrb za trajnostni razvoj in spomnil na nedavne poplave, ki so po njegovih beseda dokaz, da se z naravo "ne gre igrati". Kot je poudaril, je energijo potrebno pridobivati na bolj naraven način, ob hkratni skrbi za kvaliteto življenja ljudi in trajnosti razvoj.

Sončna elektrarna na strehi Parkirne hiše Sonce z več kot tisoč moduli ima inštalirano moč 459 kilovatov. Elektrarna bo letno proizvedla 505 megavatnih ur električne energije, kar bi zadoščalo za letno preskrbo 50 gospodinjstev. Proizvedeno elektriko bodo koristili številni javni objekti v občini, kot so Arena Bonifika, bazen Olimpijskega centra Koper, stavba Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in občinske stavbe na Verdijevi ulici.

Na ta način bo koprska občina znižala izpuste ogljikovega dioksida za 186 ton letno, skupaj z novo sončno elektrarno v koprskem pristanišču pa se bodo emisije C02 znižale za več kot 1.500 ton letno. Kot poudarjajo, poleg okoljskega vidika izgradnja sončnih elektrarn zagotavlja tudi višjo energetsko samozadostnost in manjšo odvisnost od nihanja cen električne energije na trgu, obenem pa je pripomogla k povečanju izkoriščenosti sončne energije.

Projekt SOPOREM je sofinanciran s sredstvi Programa Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (EGP), v okviru projekta je MOK pridobila slabih 656 tisoč evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija