Slovesno obeležili obletnico smrti Kim Jong Ila

Svet

V Severni Koreji so slovesno obeležili drugo obletnico smrti voditelja Kim Jong Ila in hkrati drugo obletnico vladanja njegovega sina Kim Jong Una. Na slovesnosti v mavzoleju Kumsan so se zbrali vsi visoki predstavniki režima, ki so prisegali lojalnost novemu voditelju. Pred mavzolejem se je zbrala množica več tisoč ljudi.

Državna televizija je prenašala slovesnost, na kateri se je vrsta visokih predstavnikov vojske, komunistične partije in vlade prišla poklonit tako Kim Jong Unu kot njegovima očetu in dedu, ustanovitelju države Kim Il Sungu, ki sta oba pokopana v Kumsanu. Nek visoki predstavnik partije je prebral tudi nekrolog pokojnemu Kim Jong Ilu, ki je umrl 17. decembra 2011.

Slovesnost je po mnenju analitikov nova priložnost Kim Jong Una za utrjevanje lojalnosti predstavnikov režima, potem ko je pred dnevi presenetljivo odstavil svojega strica in mentorja Jang Song Thaeka ter ga dal usmrtiti.

Jang je bil dolga leta drugi najmočnejši mož v državi, imel pa je tudi dobre povezave v vojski. Njegova usmrtitev je vzbudila sume o frakcijskih bojih znotraj režima. Zato naj bi Kim zdaj zahteval tudi izraze lojalnosti od najvišjih predstavnikov vojske.

Posnetki so kazali več deset tisoč predstavnikov vojske in partije, ki so mrkih obrazov v popolni tišini več minut čakali na prihod voditelja Kim Jong Una. Ko se je ta pojavil, je dvorana eksplodirala v oglušujočem aplavzu.

Na televizijskih posnetkih ni bilo videti vdove Janga Kim Kyong. Po navedbah južnokorejskega tiska naj bi jo prisilili, da je javno priznala pravilnost odločitvi Kim Jong Una, da je usmrtil njenega soproga.

Deli novico: