SLOVENSKO OBALO PREPLAVILI PRAVNIKI: Portorož gosti dan slovenskih odvetnikov

Piran

Portorož danes gosti dan slovenskih odvetnikov v organizaciji Odvetniške zbornice Slovenije. Med aktualnimi izzivi je predsednik zbornice Janez Starman izpostavil vprašanje, kako v ljudeh znova vzpostaviti občutek, da naj se pri iskanju pravnega mnenja in pomoči najprej obrnejo prav na odvetnike.

V povezavi s tem je Starman izpostavil težnjo, da se odvetništvo opredeli kot golo storitev, kar je po njegovem mnenju posledica interesa velikih svetovalnih družb.

Ob dnevu odvetnikov, prazniku "naše neomajane, neodvisne in pokončne drže za zaščito pravic in vladavine prava", je predsednik zbornice med drugim predlagal izvedbo skupnih izobraževanj sodnikov, tožilcev, državnih odvetnikov in odvetnikov, kar bi po njegovi oceni pripomoglo tudi k odpravi neenotne sodne prakse.

Starman pa je opozoril, da "država odvetništva še vedno ne upošteva kot enakovrednega dela pravosodja". Ob tem je izpostavil vprašanje finančne neodvisnosti odvetnikov in dejstvo, da so odvetniki v primeru izvajanja brezplačne pravne pomoči in zastopanja po uradni dolžnosti od države upravičeni zgolj do polovičnega zneska. "To razlikovanje je treba čim prej odpraviti," je bil odločen Starman.

Je pa predsednik odvetniške zbornice navedel, da so glede teh vprašanj stekli pogovori z ministrstvom za pravosodje glede zakonskih sprememb, pri čemer je že pripravljen osnutek predloga zakona.

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič se strinja s potrebo po krepitvi vloge odvetništva v sodobnem pravnem sistemu, v tem smislu pa je navedel tudi pripravo zakonskih sprememb.

Tako je po ministrovih besedah treba natančno opredeliti odvetništvo in določiti storitve, ki so izrecno pridržane odvetnikom. "Posodobiti in nadgraditi je seveda treba tudi področja, ki so povezana s statusom odvetnika, odvetniškega kandidata, pa tudi odvetniškega pripravnika. Razmisliti je treba o novih možnostih združevanja posameznih odvetnikov in posodobiti korporativni model upravljanja z odvetniškimi družbami ter ureditev odvetniškega fiduciarnega računa," je naštel minister.

Odvetniški zbornici je treba po njegovih besedah zagotoviti ustrezno zakonsko podlago, da za potrebe izobraževanja vodi odvetniško akademijo ter za potrebe mirnega reševanja sporov center za mediacije. Prav tako je treba utrditi vlogo zbornice pri izvajanju nadzora nad opravljanjem odvetništva.

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je ocenil, da je sodstvo skupaj z odvetništvom uspešno delovalo v epidemiji covida-19. Se je pa Florjančič vprašal, zakaj je pri nas tako težko upoštevati načela pravne države. Kot je ugotavljal, "je to problem, s katerim se moramo v danih razmerah soočati vsi".

Med drugimi sta zbrane nagovorila tudi generalni državni odvetnik Jurij Groznik in predsednica sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  23 .10. 2021 ob  19: 54
da, in so se dodatno zmenli med sabo kako v medsebojnih dogovorih zjebat stranke ki jim zaupajo ampak od njih manj in pozneje zaslužijo kot z dogovorom !