SLOVENSKI KOMBI S SUMLJIVIM MESOM: Na meji so ga ustavili hrvaški policisti

Kronika

Hrvaški policisti so davi na mejnem prehodu s Slovenijo Rigonce ustavili voznika slovenskega kombija, ki je prevažal meso za kebab iz Poljske, poročajo hrvaški mediji. Kot so dodali, je policija potrdila, da je bilo meso sumljivo, zato so ga predali veterinarski inšpekciji. Ta je ugotovila, da meso nima ustreznih deklaracij.

Gre za nov primer poskusa uvoza sumljivega poljskega mesa na Hrvaško iz Slovenije, potem ko je sanitarna inšpekcija hrvaškega ministrstva za zdravstvo sredi februarja potrdila, da so v treh gostinskih lokalih na Hrvaškem našli zdravstveno oporečni goveji kebab iz Poljske, ki je prispel prek slovenskega trga. Po obvestilu slovenskih dobaviteljev so odpoklicali celotne zaloge spornih mesnih izdelkov.

Hrvaške sanitarne inšpekcije so ugotovile, da je bilo oporečno meso iz Poljske distribuirano v 57 gostinskih lokalov na Hrvaškem.

Čeprav je sanitarna inšpekcija najprej trdila, da so oporečno meso iz Poljske, ki je na Hrvaško prispelo iz Slovenije, umaknili, preden je šlo v prodajo, se je trditev izkazala za neresnično, piše danes novičarski portal Index.

Na vprašanja portala na hrvaškem ministrstvu za zdravstvo niso zanikali, da je bilo sporno meso za kebab nekaj časa v prosti prodaji na hrvaškem trgu. Obenem so poudarili, da je šlo za hrano, ki je bila legalno na trgu in je imela vso potrebno veterinarsko dokumentacijo iz države članice EU.

Za portal so tudi dejali, da so zaenkrat prejeli osem rezultatov laboratorijskih analiz vzorcev spornega mesa, dva vzorca sta bila zdravstveno oporečna. Ob tem so izpostavili, da je šlo za vzorce zamrznjenega mesa, ki ga je bilo potrebno termično obdelati, kar znižuje tveganje za potrošnike.

Po podatkih ministrstva za zdravstvo je povprečna tedenska poraba kebaba na Hrvaškem odvisno od posamičnega obrata med 10 in 150 kilogramov. To pomeni, da so na Hrvaškem pojedli najmanj pol tone, največ pa osem ton in pol spornega mesa, sklene portal.

Hrvaški minister za zdravstvo Milan Kujundžić je pred današnjo sejo hrvaške vlade novinarjem povedal, da ljudje, ki so zaužili meso za kebab iz Poljske, v katerem so zasledili navzočnosti salmonele in bakterij escherichie coli, niso bili v nevarnosti, saj je bilo meso pred tem termično obdelano. A je hkrati zatrdil, da to ne pomeni, da na Hrvaškem ne bo treba še bolj nadzirati živil.

Na nevarnost govejega mesa iz Poljske so mediji opozorili pred kratkim, ko so bili objavljeni videoposnetki iz poljske klavnice, v kateri so klali bolne in oslabele živali, njihovo meso pa prodajali kot neoporečno. Na hrvaškem kmetijskem ministrstvu so večkrat dejali, da mesa iz te klavnice na Hrvaškem ni bilo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Rado |  21 .02. 2019 ob  16: 39
-1
Sramota, Zasluži si visoko kazen.
Ne dvomim da je vedel kaj prevaža in je za to dejanje dobil zahtevano plačilo.
Torej, ker je to delal zavestno mora biti ustrezno kaznovan.
Nobenega odpustka .