SLOVENSKE SKAKALCE BO VODIL DOSEDANJI POMOČNIK TRENERJA HRGOTA: Za Zajca suspenz, izključitev ali denarna kazen?

Slovenija

Slovenske smučarske skakalce bo odslej vodil nekdanji reprezentant in doslej pomočnik glavnega trenerja Robi Hrgota, je odločil odbor za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS). O kazni za skakalca Timija Zajca za dogodke na SP v poletih v Planici pa bo v četrtek odločala disciplinska komisija SZS.

Panožni odbor se je včeraj sestal, da bi obravnaval ukrepe po razdoru v reprezentanci pretekli konec tedna, zaradi katerega je bil po javni kritiki glavnega trenerja Gorazda Bertonclja iz reprezentance za SP izključen Zajc, sledil pa je tudi odhod Bertonclja. Ta je sam podal prošnjo, da se umakne iz reprezentance.

Bertoncelj se ne bo vrnil, njegovo mesto pa bo prevzel 32-letni Hrgota, je sporočil predsednik odbora Ljubo Jasnič. "Ocenili smo, da je Hrgota izredno dobro izpeljal tako sobotno kot nedeljsko tekmo v Planici in ga je dobro sprejela tudi ekipa," je po odločitvi novinarjem povedal Jasnič.

Dokončna odločitev za Zajca v četrtek

Odbor pa ni odločal o sankcijah za Zajca, saj bo to prepuščeno disciplinski komisiji, ki je za to pristojna. Ta lahko tekmovalca suspendira ali celo izključi iz reprezentance ali pa mu naloži denarno kazen. Sestavljajo pa jo predsednik SZS, direktor SZS in predsednik panožnega zbora. Dokončno odločitev naj bi sprejela v četrtek, je dodal Jasnič.

Zajc se je v ponedeljek javno opravičil za svojo izjavo, poleg izključitve s SP ga ni niti na seznamu slovenskih tekmovalcev za naslednje tekme svetovnega pokala konec tedna v Engelbergu.

O njegovih prihodnjih nastopih na tekmovanjih bo tako najprej odločala disciplinska komisija, če mu ne naloži suspenza oziroma izključitve, pa bo o ponovnem nastopu 20-letnika odločal še trenerski štab. Skakalce prihodnji teden, 23. decembra, čaka državno prvenstvo v Planici, zatem sledi drugi vrhunec te zime, novoletna turneja.

Jasnič je ob tem dodal: "Mi smo tukaj zato, da omogočimo tekmovalcu, da tekmuje. Zato se tudi trenira. Mislim, da je prav, da Zajcu za tiste stvari, ki jih je naredil, za katere se je zdaj opravičil, disciplinska komisija pove, kakšno težo imajo ti dogodki."

O novem glavnem trenerju je Jasnič pojasnil, da je bil Hrgota edini v igri za selektorsko mesto. O njegovem delu pa je bil že v Planici opravljen razgovor z reprezentanti. Nekdanji skakalec, ki je z mladinsko reprezentanco postal ekipni svetovni prvak v Trbižu leta 2007, istega leta je prvič nastopil tudi v svetovnem pokalu, kjer je nazadnje točke osvojil leta 2014, bo opravljal delo vsaj do konce sezone. Potem se bo odbor odločal, kako naprej, je dodal Jasnič.

Pomagal mu bo pomočnik Jani Grilc, odbor pa bo v prihodnje imenoval še enega pomočnika. Prvi javni nastop novega selektorja čaka v sredo, ko bo pred odhodom v Engelberg na voljo novinarjem.

Jasnič: žal mi je, da smo to doživeli v meki skokov in poletov

Glede Bertonclja je Jasnič novinarjem dejal, da je bilo vodstvu težko ob dogodkih v Planici: "Mislim, da je z razumevanjem sprejel odločitev in se umaknil."

Ob tem je izrazil obžalovanje glede celotne epizode. "Žal mi je, da smo to doživeli v Planici, meki skokov in poletov. Žal mi je ljudi, ki imajo radi skoke. Žal mi je reprezentantov, žal mi je vseh delavcev, ki so ogromno napora vložili v to, da so, vsaj po mojem, organizirali najboljšo tekmo v življenju," je povedal. Izrazil je zadovoljstvo z nastopom reprezentance na nedeljski ekipni tekmi, ko je zasedla četrto mesto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija