Sloveniji se v letu 2014 napoveduje upad BDP-ja

Slovenija

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Sloveniji za prihodnje leto napoveduje 0,9-odstotni upad bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je spomladi pričakovala še 0,1-odstotno gospodarsko rast. Za letos OECD ostaja pri oceni o 2,3-odstotnem gospodarskem krčenju, v 2015 pa naj bi Slovenija zabeležila 0,6-odstotno rast.

OECD poslabšanje napovedi utemeljuje z besedami, da bodo zamude pri sanaciji razmer v bančnem sistemu, nadaljevanje konsolidacije javnih financ in nadaljnje razdolževanje podjetij še naprej zavirali domače povpraševanje. To naj bi začelo postopno okrevati šele proti koncu 2015.

Po drugi strani pa naj bi izboljšanje razmer na globalnih trgih spodbudilo slovenski izvoz, ki bo kot edini spodbujal gospodarsko dejavnost.

Kljub dvigu davka na dodano vrednost naj bi inflacija ostala nizka in ob šibki gospodarski dejavnosti prihodnje leto upadla pod raven dveh odstotkov. Brezposelnost naj bi se po drugi strani še zviševala in se po anketni metodi merjenja z letošnjih 10,7 odstotka dvignila na 11,4 odstotka leta 2015.

OECD: Sanacija bank naj poteka brez nadaljnjih zamud

V OECD pozivajo, naj sanacija bank poteka brez nadaljnjih zamud, spremljajoče prestrukturiranje podjetniškega sektorja pa naj temelji na tržnih rešitvah, ki temeljijo na zasebnem kapitalu. Načrtovana privatizacija nekaterih državnih naložb naj bi pri tem pomagala, tako kot izboljšano korporativno upravljanje podjetij v državni lasti.

Javnofinančna konsolidacija in brzdanje rasti javnega dolga po oceni OECD ostajata prednostna naloga Slovenije, čeprav v organizaciji s sedežem v Parizu poudarjajo, da naj t.i. avtomatski stabilizatorji ob strukturnem uravnoteženju javnih financ še naprej delujejo v celoti. OECD izpostavlja še dvig učinkovitosti javne porabe.

Napovedi OECD so v skladu z napovedmi drugih domačih in mednarodnih ustanov, od katerih izstopa le Evropska banka za obnovo in razvoj, ki Sloveniji za prihodnje leto napoveduje 2,5 odstotno krčenje BDP.

Deli novico: