SLOVENIJA "ZAGRENILA ŽIVLJENJE" DNEVNIM MIGRANTOM: Odlok velja od danes

Slovenija

Od danes veljajo spremembe odloka o pogojih za vstop v Slovenijo, ki predvidevajo manj izjem za vstop v državo brez karantene in negativnega testa na okužbo z novim koronavirusom. V SKGZ so izrazili zaskrbljenost nad odlokom, v skladu s katerim bodo morali negativen izvid testa na novi koronavirus ob vstopu v Slovenijo predložiti tudi čezmejni delavci in študenti. Od slovenskih oblasti pričakujejo hiter odziv.

Slovenska vlada je v sredo sprejela odlok, v skladu s katerim bodo morali od danes za prehod meje brez napotitve v karanteno negativni test, ki ne bo starejši od sedmih dni, predložiti čezmejni dnevni delovni migranti, ki delajo v eni od držav EU ali schengenskega območja in se vračajo v 14 urah po prehodu meje. To bo veljalo tudi za osebe, ki dnevno ali občasno prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji oz. EU. Negativen izvid bo po novem potrebovalo še več drugih skupin ljudi.

Predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ), eni od krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Ksenija Dobrila je izrazila veliko zaskrbljenost zaradi tega odloka. Ta je po navedbah SKGZ prizadel predvsem obmejno prebivalstvo, ki dnevno prehaja mejo tako zaradi gospodarskih dejavnosti kot tudi zaradi študijskih obveznosti. Spomnili so, da je trenutno ravno izpitno obdobje.

"Slovenska kulturno-gospodarska zveza in njena predsednica od slovenske države pričakujeta hitro reakcijo in razumevanje težavnosti nastalega stanja," so poudarili v sporočilu za javnost.

Dodali so, da so že včeraj potekali intenzivni stiki s slovenskimi diplomatskimi predstavništvi v Italiji in člani slovenske vlade. Dobrila je po telefonu govorila z ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Heleno Jaklitsch. Ta je po navedbah SKGZ zagotovila, da bo o problematičnosti novega ukrepa govorila z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom.

Jaklitschevi, Hojsu in zunanjemu ministru Anžetu Logarju pa je predsednica SKGZ poslala tudi dopis, v katerem je izrazila zaskrbljenost zaradi tega ukrepa. O tem bo z ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu lahko govorila tudi danes v Ljubljani na srečanju predstavnikov slovenske narodne skupnosti v Italiji z ministrico na temo kohezijskih sredstev.

Iz Hrvaške medtem poročajo, da sta zaradi novega slovenskega odloka zdravstvena domova v Karlovcu in Ozalju že sinoči organizirala testiranje za dnevne migrante, ki delajo v Sloveniji. Cena testiranja znaša 150 hrvaških kun (nekaj manj kot 20 evrov), zaradi česar delavce po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina skrbijo stroški testiranja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Panda |  05 .02. 2021 ob  12: 00
13
Se strinjam z bubobubo!!! Kreteni na kvadrat, inkompetentni!!! Naj onemogocijo vikend-sprehajalce ki grejo na kacupin v Piran, ne pa kdor dela in se prinese denar in davke v drzavo!!! Sramota!!! Dejmo se odcepit, dovolj je te bolane drzave ki ni pasalo neanka 30 let in ima ze (in to 10 let od tega!!) 10x vecji dolg od cele bivse YU...66% gozdov in Blejski otok v rokah Vatikana. To kar avstrici zaserjejo mi vemo samo fotokopirat in pojest. Naj zivi svobodna ISTRA, Viva l' Istria libera!!! In samo da veste da vigneta je ilegalna, proti Londonskem memorandumu in Oziskem sporazumu. Ma kaj ocekujeno od placenca vojske SFRJ, ki je lastnega delodajalca (kljub prisege) konec leta'80 izdal! In to dela se dan danes z nami. Ma ke vadi in m--a!
bubobubo |  05 .02. 2021 ob  09: 43
butalci birokratski, najlažje sprejet ukrep, ki začne takoj veljati, nimajo pojma kaj to potegne za seboj....danes marsikdo ni mogel do službe, ker ni vedel za ukrep, s tem bedastim ukrepom ste še dodatno otežili že tako ubogo delovno okolje, da ne govorimo, da je bilo potrebno takoj opraviti test in plačati, če si želel čez mejo....bruhhh
mente |  05 .02. 2021 ob  09: 24
10
Da bi dali moznost kje se testirali...... ce se so tako odlocili naj nam dajo moznost se testirat, zastojn, pri ZD...