SLOVENIJA TOTALNO IZVISELA? Hrvaška in Italija sta si razdelili Jadransko morje

Slovenija

Hrvaška vlada je potrdila dogovor z Italijo o izključnem gospodarskem pasu, ki sta ga državi podpisali maja 2022 v Rimu in s katerimi sta Jadransko morje praktično razdelili na dvoje. Dogovor rešuje vprašanje razmejitve; državi sta za mejo potrdili že obstoječo črto razmejitve epikontinentalnih pasov na morskem dnu. 

Hrvaška vlada je potrdila dogovor z Italijo o izključnem gospodarskem pasu, s katerim je Jadransko morje praktično razdelijeno med Hrvaško in Italijo na dvoje, poroča portal 24ur. Hrvaška je pred tremi leti uveljavila svojo izključno gospodarsko cono v Jadranskem morju, ki se nahaja med zunanjo mejo hrvaškega teritorialnega morja v smeri odprtega morja. V skladu z mednarodnim pravom bi lahko segala do 200 navtičnih milj od obale, a ker je Jadransko morje ožje, je morala doseči še dogovor o razmejitvi z Italijo.

S postopkom razglasitve svojih con sta Rim in Zagreb seznanila tudi Slovenijo, ki v skladu z odločitvijo arbitražnega sodišča pravice do razglasitve lastne izključne gospodarske cone nima. Slovenska stran je predstavila svoje stališče, da načrtovana razglasitev izključnih gospodarskih con Hrvaške in Italije ne sme v ničemer prejudicirati pravic Slovenije, ki jih ima ta po mednarodnem in evropskem pravu. 

Zgodba z gospodarskimi pasovi se vleče že dvajset let. Hrvaška je namero o njegovi razglasitvi prvič razglasila že leta 2003. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  25 .02. 2024 ob  18: 21
Komunistom ste dali pooblastilo za razprodajo podjetij in teritorija.
Kaj lahko pričakujete od morilcev, zločincev in prodajalcev drog.
Pahor je takoj vse podpisal kome je Kosorjeva pokazala češpo
Martin Kacur |  24 .02. 2024 ob  12: 26
Ma saj je prav. Nam ne rabi. Ribičev ni več Delamarisa niti.
vseved |  24 .02. 2024 ob  09: 26
Tako je ke stalno lezemo hinavskim hrvatom v rit.
joe jaxson |  23 .02. 2024 ob  13: 34
DOBRO JUTRO ! točno to sem več kot pred tremi leti tudi predvidu, ko sta se plenki in janxa zmenla za to sranje !