SLOVENIJA PREVZEMA PREDSEDOVANJE: V Portorožu začetek zasedanja držav podpisnic barcelonske konvencije

Piran

Danes se v Portorožu začenja 23. konferenca držav pogodbenic barcelonske konvencije, ki predstavlja mednarodni pravni okvir za varovanje Sredozemskega morja in njegove obale. Slovenija bo ob tem drugič v zgodovini prevzela tudi predsedovanje konvenciji. Dogodek je sicer programsko usklajen tudi s konferenco ZN o podnebnih spremembah v Dubaju.

Kot je minuli teden na novinarski konferenci ob predstavitvi dogodka, imenovanega tudi COP23, povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki začasno vodi tudi ministrstvo za naravne vire in prostor, je soočenje s krizo podnebnih sprememb, onesnaženja in upadanja biotske raznovrstnosti Slovenijo vodilo k izbiri vodilne teme zasedanja držav, ki se glasi Za zeleno Sredozemlje - od odločitev k dejanjem.

✅ V Portorožu vse pripravljeno na jutrišnje uradno odprtje zasedanja sredozemskih držav #COP23Med ???? ????️ Z uradnimi...

Posted by Ministrstvo za naravne vire in prostor on Ponedjeljak, 4. decembar 2023.

Med ključnimi prizadevanji Slovenije v okviru dogodka bo ukrep uveljavitve celotnega Sredozemlja kot območja z zmanjšanimi emisijami žvepla iz ladijskega prometa, ki bo v celoti uveljavljen prav v času slovenskega predsedovanja konvenciji. Izjemno težo bodo posvetili tudi povezovanju upravljanja porečij, obale in morja zaradi onesnaževanja s kopnega.

Velik del zasedanja bo namenjen vključevanju mladih v načrtovanje in izvajanje ukrepov za podnebne spremembe in trajnostno rabo naravnih virov.

Čeprav slovenski COP23 zadeva predvsem Sredozemlje, je programsko usklajen tudi z zasedanjem konference o podnebnih spremembah, ki trenutno poteka v Dubaju. "Na obeh zasedanjih bodo države obravnavale ukrepe v boju proti podnebnih spremembam in pri tem velik poudarek namenile vključevanju mladih," je dejala Bratušek.

Na štiridnevnem zasedanju barcelonske konvencije organizatorji pričakujejo okoli 300 delegatov iz 21 držav pogodbenic kot tudi iz drugih vladnih in nevladnih organizacij ter predstavnikov ZN. Dogodka se bo udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob.

Najbolj intenzivni del pogajanj med predstavniki držav pričakujejo danes in v sredo, ko bodo na plenarnem zasedanju sprejemali odločitve o skupnem prihodnjem delovanju držav Sredozemlja. Danes bo razprava med drugim tekla o zavarovanih območjih ter upravljanju kmetijstva, akvakulture in meteornih voda v okviru protokola o virih na kopnem. V četrtek pa bo v Portorožu ministrsko zasedanje, na katerem bodo sodelujoči po napovedih sprejeli ključni dokument, imenovan portoroška deklaracija.

Konvencija o varovanju morja in obal Sredozemlja, znana pod imenom barcelonska konvencija, je prva konvencija o varovanju regionalnega morja na svetu. Gre za pobudo 21 držav, ki obdajajo Sredozemsko morje in so se zavezale k varstvu naravnega okolja. Slovenija je konvencijo s protokoli in sredozemski akcijski načrt ratificirala leta 1993.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija