SLOVENIJA OSTRO OBSOJA NAPAD IRANA NA IZRAEL: Golob in Pirc Musarjeva pozvala k premirju

Slovenija

Slovenija ostro obsoja napad Irana na Izrael, je danes sporočilo zunanje ministrstvo. Premier Robert Golob je ob tem pozval k takojšnjemu končanju vseh vojaških aktivnosti in trajnemu premirju, tako v Gazi kot drugod na Bližnjem vzhodu. K premirju in diplomatskim pogovorom je pozvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

"Zaostritev spopadov na Bližnjem vzhodu nas navdaja z veliko zaskrbljenostjo. Napad Irana na Izrael je nesprejemljivo stopnjevanje konflikta. Skrajni čas je za takojšnje končanje vseh vojaških aktivnosti in trajno premirje, tako v Gazi kot povsod drugod na Bližnjem vzhodu," je sporočil predsednik vlade Robert Golob. Kot piše v premierjevi izjavi, bo to tudi zahteva Slovenije na današnjem izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN na to temo.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v odzivu poudarila, da se z napadom Irana na Izrael napetosti na Bližnjem vzhodu le še stopnjujejo. "V vsaki vojni je najbolj ranljivo civilno prebivalstvo. Pozivam k takojšnjemu premirju in prenosu aktivnosti za prenehanje sovražnosti tja, kamor spadajo: za zeleno mizo," je zapisala.

Slovenija ostro obsoja napad Irana na Izrael ter poziva k umirjanju razmer in zadržanosti, da bi preprečili nadaljnjo destabilizacijo, je pred tem zunanje ministrstvo (MZEZ)  zapisalo na omrežju X. Vse slovenske državljane, ki se nahajajo v Iranu, so pozvali, naj se javijo slovenskemu veleposlaništvu v Teheranu. MZEZ je zaradi zaostrovanja napetosti v regiji in razmer v državi že v petek iz varnostnih razlogov odsvetovalo vsa potovanja v Iran. Na spletni strani so  zapisali, da velja najvišja stopnja previdnosti.

Iranski napad z brezpilotnimi letali na Izrael je zelo zaskrbljujoč, je v soboto zvečer izjavila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Vsako nadaljnje zaostrovanje že tako hudih razmer na Bližnjem vzhodu je izjemno nevarno.

Iran je v soboto sprožil prvi neposredni napad na ozemlje Izraela z več kot 300 droni in raketami, vendar so jih izraelske obrambne sile s pomočjo zaveznikov ponoči večino sestrelile, še preden so priletele nad Izrael. O smrtnih žrtvah ne poročajo. Iz sveta se vrstijo izrazi obsodbe in pozivi k zadržanosti, za drevi je sklicana seja Varnostnega sveta ZN.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  15 .04. 2024 ob  08: 20
Vi ki dajete minuse ste podporniki IZRAELA!
JKDWingChun |  15 .04. 2024 ob  06: 09
Izrael izvaja teror že desetletja. A folk komaj zdej neki se slini za premirje. Kje ste bili cirka 30 let nazaj?
vseved |  14 .04. 2024 ob  19: 55
14
Kdo je prvi udaril? Izrael.