SLOVENIJA OSTAJA TEMNO RDEČA: ECDC predlaga spremembo zemljevida; raje bi se osredotočili na to

Slovenija

Slovenija na novem epidemiološkem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) ostaja označena s temno rdečo barvo. Poleg Slovenije so v celoti temno rdeče še Estonija, Latvija in Litva. Se pa epidemiološke razmere po Evropi razvijajo različno, na zahodu se pretežno izboljšujejo, na vzhodu slabšajo.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa sicer upoštevajo tudi delež pozitivnih testov.

Temno rdeče so obarvana tudi nekatera druga območja v Evropi, med njimi hrvaška prestolnica Zagreb in posamezne regije v Romuniji. Razmere se slabšajo v večjem delu vzhodne Evrope, med drugim na Češkem, Slovaškem in Madžarskem, kjer so po novem nekatera območja oranžna in rdeča. Izjema velja za Poljsko, ki ostaja večinsko zelena. Na zahodu Evrope pa se razmere počasi izboljšujejo, tako so po novem zelena nekatera območja v Franciji in Španiji.

Ob vse večji stopnji precepljenosti naj bi ECDC predlagal spremembo zemljevida, v okviru katere bi olajšali potovanje cepljenim in opustili sistem barv, ki omejujejo potovanje na in z območij, ki veljajo za bolj rizična zaradi povečanega števila okužb, poroča portal Euroactiv.

ECDC je v poročilu opozoril na pomanjkljivosti sistema barv, saj imajo med drugim države EU različne sisteme za testiranje in to otežuje statistično primerjavo. Prepričani so tudi, da je treba pri izračunih upoštevati stopnjo precepljenosti. Glede na analizo dosedanjega stanja omejitve potovanj niso bistveno prispevale k zmanjšanju širjenja novega koronavirusa, števila hospitalizacij ali smrti. Zato predlagajo, da nehajo uporabljati kombinirani indikator za barvanje zemljevida, saj da ima omejen vpliv na javno zdravje. Namesto tega bi se radi osredotočili na promocijo cepljenja med potniki, so predlagali v predstavitvi, ki jo je videla tiskovna agencija Reuters.

Oceno dosedanjega stanja in pripravo predlogov so opravili na poziv Evropske komisije. Med drugim so predlagali, da se kot indikator upošteva cepljenje.

Trenutno je v EU v celoti cepljenih okoli 74 odstotkov odraslih. Se pa ta stopnja zelo razlikuje od države do države - medtem ko je na Portugalskem cepljenih 85 odstotkov prebivalcev, jih je v Bolgariji 19 odstotkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija