SLOVENIJA NA PRELOMNI TOČKI, BO ZDRAVSTVENI SISTEM ZDRŽAL? "Številke nikakor ne vlivajo optimizma"

Slovenija

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 se je po besedah infektologinje Bojane Beović podvojilo v zadnjih sedmih dneh, tistih na intenzivni negi pa v zadnjih petih dneh. "Številke nikakor ne vlivajo optimizma," je opozorila. Kot je sporočil govorec vlade Jelko Kacin, je hospitaliziranih 118 bolnikov, 29 pa jih zdravijo na intenzivni negi.

Če bo število bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, naraščalo s takim tempom kot danes, zdravstveni sistem tega ne bo zmogel, je na popoldanski novinarski konferenci izpostavila Beovićeva. Trenutno stanje v bolnišnicah sicer odraža situacijo izpred 14 dni, ko so se začeli uveljavljati prvi ukrepi in ko so bili ti po besedah infektologinje kar dobro upoštevani, pozneje pa se je začelo popuščati.

Zdravniki zato pozdravljajo nove ukrepe, ki zmanjšujejo možnost prenosa virusa med ljudmi. "Ker je slovensko zdravstvo slabše opremljeno kot v marsikateri evropski državi, je potrebno še posebej skrbeti za to, da imamo okužb čim manj," je opomnila Beovićeva. Pozvala je, da vsak od nas poskrbi za fizično distanco, higieno rok in uporabo mask.

Na vprašanje, koliko časa še lahko zdrži zdravstveni sistem, je odgovorila, da je to odvisno od preskrbe z novo opremo. Po njenih ocenah je z boljšo koordinacijo med vsemi bolnišnicam število postelj za bolnike s covidom-19 mogoče podvojiti ali celo potrojiti. "Večja povečanja tudi zaradi kadrov ne bodo možna", je pojasnila Beovićeva.

Bojana Beović

Kacin pa je zagotovil, da se sistem pripravlja tudi na veliko težji scenarij. Zdravstveno osebje, ki skrbi bolnike s covidom-19, namreč prenaša svoje znanje in izobražuje nove zdravnike.

Beovićeva je ocenila, da do sedaj sprejeti ukrepi proti širjenju novega koronavirusa že kažejo pozitivne posledice. "Kar me najbolj veseli, je primerjava z italijanskimi razmerami. Če bi pri nas potekala tako, kot je v prvem mesecu v Bergamu, bi imeli bistveno večje število bolnikov," je pojasnila in poudarila, da se ukrepi izplačajo.

Beovićeva je danes komentirala tudi razvoj cepiv. Kot pravi, so ta v začetnih kliničnih fazah razvoja, zato je težko oceniti, kako so učinkovita in koliko so varna. Tako kot pri cepivih je tudi pri zdravilih, ki se sicer uporabljajo za zdravljenje drugih bolezni, treba počakati na prve rezultate zgodnjih kliničnih raziskav. Aprila tako pričakujejo rezultate raziskave zdravljenja s protivirusnim zdravilom remdesivir, ki naj bi bilo po poročanju kitajskih zdravnikov učinkovit v boju s covidom-19.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija