SLOVENIJA IN MADŽARSKA SKUPAJ V GRADNJO PLINOVODA: Memorandum je podpisan (FOTO)

Svet

Pristojna ministra Slovenije in Madžarske sta danes v Budimpešti podpisala politični memorandum o sodelovanju obeh držav na področju oskrbe s plinom. Memorandum predvideva prizadevanja ministrstev za izgradnjo plinovoda med državama.

Memorandum sta podpisala minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer in madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Peter Szijjarto, so sporočili s slovenskega ministrstva.

Namen memoranduma je opredeliti sodelovanje pri vzpostavitvi povezave med plinovodnima sistemoma obeh držav. V memorandumu je navedeno, da si bosta ministrstvi prizadevali storiti vse, kar je v njuni moči, da operaterja obeh prenosnih sistemov realizirata izgradnjo plinovoda s pripadajočo infrastrukturo, in sicer s 50.000 kubičnih metrov plina na uro dvosmerne zmogljivosti, kar pomeni 0,44 milijarde kubičnih metrov na leto, in predvidenim tlakom plina 45 barov na interkonekcijski točki.

Poleg tega si bosta obe ministrstvi prizadevali, da vladi obeh držav skleneta sporazum o solidarnostni oskrbi s plinom takoj, ko bo to mogoče, oz. ko bo med plinovodnima sistemoma vzpostavljena interkonekcijska točka. Spodbujali bosta tudi nadaljnje sodelovanje med operaterjema prenosnega plinskega omrežja obeh držav, so danes še pojasnili na ministrstvu.

Kot so na ministrstvu povedali konec avgusta, je rezultat pogovorov med slovenskim operaterjem Plinovodi in madžarskim operaterjem plinovodnega sistema FGSZ odločitev, da se na madžarski strani za dve ravni zmogljivosti (25.000 in 50.000 kubičnih metrov plina na uro) in za obe smeri pretokov najprej zgradijo odseki plinovoda od vasi Tornyiszentmiklos na meji s Slovenijo do mesta Nagykanizse ter mejno merilno postajo.

Slovenska stran pa bo morala po pojasnili ministrstva za zagotavljanje dvosmerne zmogljivosti zgraditi celotno plinovodno povezavo od Kidričevega do Pinc v dolžini 75 kilometrov ter dodatno kompresorsko enoto v Kidričevem. Vrednost investicije na slovenski strani je ocenjena na približno 121 milijonov evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  05 .10. 2023 ob  09: 47
Ruski plin,hvala bogu.Tudi kak naftovod do mađarov bi prišel prav.
Ištrijan |  05 .10. 2023 ob  08: 09
Super novica.......ma, od kje pa bo plin prišel?