Slovenija ima še vedno usodo v svojih rokah

Predsednik republike Borut Pahor je v odzivu na aktualne politične razmere danes na prireditvi ob 240-letnici podjetja Nieros Metal v Slovenj Gradcu dejal, da ima po njegovem mnenju Slovenija še vedno usodo v svojih rokah. Politika pa se mora po njegovih besedah zavedati, da je v državi najbolj potrebna politična stabilnost.

Politična stabilnost po njegovih besedah ne pomeni samo, da ni politične krize, ampak da s polnimi zmogljivostmi delajo vse politične institucije v državi, od vlade, DZ, predsednika republike in vseh, ki kakorkoli poganjajo stroj odločitev, ki so pomembne za izhod iz krize.

Kot že pred časom, je tudi danes dejal, da se čas počasi izteka. "Če kdaj, potem se moramo danes zavedati te okoliščine in si vsi prizadevati, vsak v različnih vlogah, da Slovenija obdrži ritem potrebnih sprememb," je poudaril Pahor in izpostavil tako tiste potrebne spremembe, ki si jih je Slovenija naložila sama, kot tiste s strani EU.

Sam si bo, kot je dejal, prizadeval za to, da bo Slovenija ohranila potrebno stabilnost in da bodo institucije delale s polno močjo. Ocenil je tudi, da je resen pogoj za to tudi, da se stranke, koalicijske in opozicijske, kolikor je mogoče, dogovorijo o tem, katere ključne stvari je treba narediti v letošnjem letu, v prihodnjem letu in do volitev in za katere bi veljal nek splošen konsenz.

Politična stabilnost ni dovolj

Pahor tako meni, da v tem smislu sama politična stabilnost in samo delo vlade v teh težkih okoliščinah nista dovolj, ampak da je potrebno narediti še en presežek in to je soglasje vseh poglavitnih političnih dejavnikov v državi glede ključnih stvari. Obveznosti, ki še čakajo Slovenijo, so po njegovih besedah povezane s sanacijo bank in drugimi strukturnimi reformami, ki jih je Slovenija dolžna narediti, to pa po njegovem mnenju zelo težko naredi kdorkoli sam.

Dejal je, da moramo pri tem pomagati drug drugemu, kot vzor in simbolični znak, da v Sloveniji to zmoremo, pa je izpostavil prav podjetje, ki danes obeležuje 240-letnico delovanja in je tako tudi s pomočjo drug drugemu prebrodilo vse krize.