SLOVENIJA BLOKIRA VSTOP HRVAŠKE V SCHENGEN? Naši sosedi 'se bojijo', da bi nova ministrica to pogojevala z arbitražo

Svet

Vstop Hrvaške v schengen nima nič z mejnim vprašanjem in arbitražnim postopkom, je v četrtek izjavil hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman. Tako se je odzval na izjavo prihodnje slovenske zunanje ministrice Tanje Fajon, s katero načrtuje skorajšnje srečanje, je poročal hrvaški spletni portal N1.

Tanja Fajon je v sredo namreč dejala, da je treba postaviti jasna in transparentna pravila, po katerih se bo lahko vstopalo v schengen. Dodala je, da si prizadeva za čimprejšnji vstop Hrvaške v območje schengna, vendar v omenjena pravila spada tudi implementacija arbitražne razsodbe.

"Naš vstop v schengen nima zveze z odprtim mejnim vprašanjem med državama, prav tako ne z arbitražnim postopkom," je njene besede komentiral Grlić Radman in izrazil upanje, da bosta državi tudi po zamenjavi vlade v Ljubljani vzdrževali dobre sosedske odnose.

"Prepričan sem, da je hrvaški vstop v schengenski prostor v interesu Slovenije. S Slovenijo imamo odlične odnose, razen tega problema meje, ki je posledica razpada bivše države," je še dejal hrvaški zunanji minister in dodal, da se bosta s Fajonovo kmalu srečala.

O besedah Fajonove so se razpisali tudi hrvaški mediji. Večernji list je opisal nastajanje nove slovenske vlade, v kateri naj bi ministrstvo za zunanje in evropske zadeve prevzela Tanja Fajon ter njene napovedi.

Ob tem so spomnili, da je Hrvaška po slovenskem arbitražnem škandalu s soglasno odločitvijo parlamenta nepreklicno izstopila iz arbitraže, ker je bila ogrožena in kontaminirana s strani slovenskega arbitra in agenta, ki je na arbitražo vplival z nezakonitimi sredstvi.

Ljubljana pa je vztrajala pri arbitražnem postopku, ki se je kljub arbitražnemu škandalu nadaljeval do končne arbitražne razsodbe, ki je Hrvaška ne priznava, saj je za vse hrvaške vlade nesprejemljiva, piše časnik.

BONUS VIDEO: Akcija zatiranja tigrastih komarjev v obalnih občinah

Po dveletnem arbitražnem premoru v času Janševe vlade je arbitražna tema spet na dnevnem redu Golobove vlade. Bodoči premier je dejal, da arbitraža ostaja "sidro v politiki Slovenije do Hrvaške", kar bi lahko povzročilo nove napetosti v odnosih med Zagrebom in Ljubljano, še piše Večernji list.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija