SLOVENEC STOPIL NA NAJVIŠJO STOPNIČKO V SMUKU: Martin Čater še sam ni verjel, da je res zmagal (VIDEO)

Slovenija

Slovenski alpski smučar Martin Čater je senzacionalni zmagovalec prvega smuka sezone 2020/21 svetovnega pokala v alpskem smučanju. Na smuku presenečenj v Val d'Iseru je 27-letnik osvojil svojo krstno zmago na tekmah najvišje kakovostne ravni. Ko je prevzel vodstvo, je bil tudi sam v šoku in ni mogel verjeti, da bo oziroma da je zmagal.

Martin Čater

Popolno presenečenje mu je uspelo s startno številko 41. Oblekel je tudi rdečo majico vodilnega v smuku. "Še vedno ne morem verjeti. Zdelo se mi je, da sem bil hiter, uspela mi je res dobra vožnja, a še vedno nisem verjel, da bo dovolj za zmago," je na novinarski konferenci po tekmi dejal novi zmagovalec v kraljevski disciplini. "Zapadlo je veliko snega in organizatorji so se res potrudili, da so pripravili odlično progo, brez grbin, gladko, dejansko idealno, saj sem imel tudi s tako visoko številko zelo dobre pogoje," je dejal.

Čater si ni mislil, da bo ob prihodu v cilj prevzel mesto vodilnega: "Pričakoval sem dobro uvrstitev, a nisem mogel pričakovati, da bi lahko moja vožnja zadoščala za prevzem vodstva. V cilju sem bil zato najprej nekoliko v šoku, ko sem videl, da sem v zelenem." "Neverjetni občutki. Upam, da ne bom ničesar spreminjal za naslednjo tekmo in bom ohranil fokus," je še dejal Čater.

Ob tem je dejal, da je v minuli sezoni čutil veliko pritiska. Tokrat pa se je nekako znebil tega in uspela mu je res popolna vožnja. "Vedel sem, da dobro smučam, tako superveleslalom, smuk, tudi malo slaloma, samo moral sem to prikazati tudi na tekmi."

Čater je tretji slovenski zmagovalec moških smukov za svetovni pokal v alpskem smučanju po Andreju Jermanu in Boštjanu Klinetu. Pred Čatrom je bil nazadnje na najvišji smukaški stopnički Kline, ki je 24. februarja 2017 slavil v Kvitfjellu. Čater je moštvenega kolega, s katerim je v ekipi, celo včeraj vprašal, kaj je naredil, da je zmagal. "Pa mi ni mogel podati odgovora, dejal je le, da moram to ugotoviti sam. Danes sem. Upam, da bom ostal na vrhu, ker je res lepo."

V ženski konkurenci svetovnega pokala sta v kraljevski disciplini zmagovali tudi Slovenki Tina Maze, ki je štirikrat stopila na najvišjo stopničko na smukih, ter Ilka Štuhec s petimi smukaškimi zmagami.

Slovenskemu moškemu alpskemu smučanju je Čater privozil četrto smukaško zmago. Po Jermanu, Klinetu, Andreju Špornu in Roku Perku je Čater peti slovenski alpski smučar, ki se je zavihtel na zmagovalni oder v smukaški preizkušnji.

Osmoljenec sobotnega superveleslaloma je danes izkoristil odlične razmere in z visoko startno številko prehitel vse. Celjan do nedelje, 13. decembra, še ni bil boljši kot osmi, na naslednji smukaški tekmi v Val Gardeni naslednjo soboto pa bo nosil rdečo majico vodilnega v posebnem smukaškem seštevku.

Čater na uradnih dveh treningih ni bil v ospredju, vpisal je 22. in 23. čas. Na sobotnem superveleslalomu je celo ostal brez točkovnega izkupička. Zaradi padca tekmovalca pred njim in dolge prekinitve ter močnega sneženja je imel precej počasnejšo progo in ni imel nikakršnih možnosti za uspeh. A danes je dobil vse poplačano z obrestmi.

Pa TO JE NEVERJETNO!! Imamo novega zmagovalca ???? in to je nihče drug kot Martin Čater!!! ???????????????????????????? #winner #downhill #valdisere #1stplace???? #unbelievable #victory #no41 #junakizime #sloskialpineteam

Objavil/a SloSki Alpine team dne Nedelja, 13. december 2020

V zadnjem obdobju naš najuspešnejši alpski smučar v hitrih disciplinah, ki je vedno kazal izjemni talent, nekdanji njegov trener Peter Pen ga je celo po slogu primerjal s slovitim švicarskim asom Beatom Feuzom, je imel tudi veliko težav s poškodbami. Na lanskem svetovnem prvenstvu v Areju si je poškodoval koleno pri drugem smukaškem treningu, zaradi česar je moral pod kirurški nož. A se je Čater vrnil še močnejši.

Čater je poskrbel, da je v Savojskih Alpah znova zadonela slovenska himna. Pred Celjanom kar dvakrat po zaslugi Ilke Štuhec, ki je bila pred štirimi leti najhitrejša na dveh ženskih tekmah, na smuku in v alpski kombinaciji.

Slovenci so v Val d'Iseru zbrali deset uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu. V hitrih disciplinah svetovnega pokala je bila v Val d'Iseru na stopničkah tudi Tina Maze v letih 2013 in 2014, s tretjim mestom v superveleslalomu in drugim mestom na smuku. Mazejeva je v Val d'Iseru osvojila tudi naslov veleslalomske svetovne podprvakinje leta 2009. Od Slovencev so stopničke v Val d'Iseru osvajali tudi Urška Hrovat, Mojca Suhadolc, Jure Franko in Bojan Križaj, ki je daljnega 8. decembra 1979 osvojil drugo mesto v veleslalomu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija