Slovenci v Italiji proti selitvi šolskega urada v Benetke

Trst

Stranka Slovencev v Italiji Slovenska skupnost (SSk) je danes izrazila veliko zaskrbljenost zaradi predloga italijanskega šolskega ministrstva o ukinitvi deželnega šolskega urada v deželi Furlaniji Julijski Krajini oziroma njegovi premestitvi v Benetke.

Kot pravijo, bi bil predlog za manjšino sprejemljiv le, če bi istočasno ustanovili popolnoma samostojen šolski urad za slovenske šole s sedežem v FJK, in sicer po modelu, ki velja za manjšinske šole na Južnem Tirolskem ali v dolini Aosta. Sprašujejo se, kako je mogoče, da se izven območja zaščite manjšine seli vodstvo zanjo ključnega urada, pristojnega za mednarodno zaščitene slovenske šole, ki se nahajajo samo v deželi FJK.

SSk se tudi sprašuje, ali za predlog odloka niso vedeli poslanci in senatorji iz FJK, da bi pristojnim razložili, da krčenje le na podlagi številk ni v skladu z dobro upravo, še toliko manj, če krčenje prizadene deželo, kjer so manjšinske šole, ki se bodo morale zdaj pogovarjati z Benetkami.

Stranki se zdi zanimivo tudi, da italijansko šolsko ministrstvo ne krči izredno razvejanega centralnega ustroja, ampak urade, ki so neposredno v stisku z ljudmi.

SSk zato pričakuje takojšen odločen nastop izvoljenih v deželi in deželnih oblasti FJK s ciljem doseči preklic spornega odloka.

Deli novico: