SLOVENCI OSTALI NA ČELU VEČ OBČIN: V Furlaniji - Julijski krajini so potekale občinske volitve

Trst

Na občinskih volitvah v Furlaniji - Julijski krajini, ki so potekale v soboto in nedeljo hkrati z evropskimi, so Slovenci ostali na čelu več občin, ki so pomembne za slovensko manjšino v Italiji. Za zdaj je že jasno, da bodo vodili občine Zgonik, Repentabor, Sovodnje in Števerjan, slovenskima kandidatoma dobro kaže tudi v Dolini in Doberdobu. Na evropskih volitvah je medtem manjšinska skupnost s skupno listo SVP/SSk dosegla svoj glavni cilj - izvolitev manjšinskega poslanca Herberta Dorfmanna.

Monica Hrovatin

Na Tržaškem so za slovensko manjšino pomembne volitve v občinah Dolina, Zgonik in Repentabor.

Zgoniška županja Monica Hrovatin je po poročanju Primorskega dnevnika osvojila 64,4 odstotka glasov in si tako zagotovila še tretji mandat na čelu občine. V odzivu na izid je izrazila prepričanje, da so volivci nagradili njeno delo. Občino Repentabor bo še naprej vodila Tanja Kosmina.

Tanja Kosmina

V Dolini, kjer dosedanji župan Sandy Klun tokrat ni kandidiral, glasovnice še preštevajo. Po preštetju glasov na štirih izmed sedmih volišč je sicer Aleksander Coretti, ki ga podpira sedanja levosredinska koalicija - Demokratska stranka, Slovenska skupnost, Stranka komunistične prenove in Pakt za Dolino - v prednosti pred kandidatom desne sredine Robertom Massijem.

Na Goriškem so bili v občinah Doberdob, Sovodnje in Števerjan vsi kandidati Slovenci.

V Števerjanu se poslavlja dolgoletna županja Franka Padovan, ki je tokrat kandidirala na evropskih volitvah na listi Južnotirolske ljudske stranke (SVP). Nasledil jo bo dosedanji podžupan Marjan Drufovka.

Marjan Drufovka

V Doberdobu glasove še preštevajo, po pisanju Primorskega dnevnika pa glede na začasne izide bolje kaže neodvisnemu kandidatu Petru Ferfoglii kot sedanjemu županu Fabiu Vizintinu. Sovodenjsko občino pa bo še pet let vodil Luca Pisk.

Na Videmskem so od občin, kjer veljajo določila zaščitnega zakona za Slovence v Italiji, v soboto in nedeljo glasovali v Špetru, Bardu, Ahtnu, Podbonescu, Grmeku, Podutani, Reziji, Srednjem ter Naborjetu - Ovčji vasi. V Reziji in Naborjetu - Ovčji vasi je zmagovalec že znan, saj sta kandidirala samo sedanja župana Anna Miceli in Boris Preschern.

Boris Preschern

Občinske volitve so v FJK potekale v 114 občinah z do 15.000 prebivalcev, po vsej Italiji pa so volili v 3700 občinah. V 228 mestih z več kot 15.000 prebivalci so izbirali novo sestavo občinskih svetov, med drugim v Firencah, Bariju in Cagliariju. Glasovnice z lokalnih volitev so začeli šteti danes ob 14. uri. Morebitni drugi krog volitev, ki se nanaša le na občine z več kot 15.000 prebivalci, bo v nedeljo 23. in ponedeljek 24. junija.

V Piemontu so potekale tudi deželne volitve, na katerih sedanji predsednik dežele Alberto Cirio, ki ga podpira desna sredina, upa na ponovno izvolitev.

Na evropskih volitvah, ki so potekale hkrati z občinskimi, so medtem kandidati na manjšinski listi SVP/SSk v deželi FJK dosegli izjemen uspeh, so danes sporočili iz Slovenske skupnosti (SSk). Stranka slovenske manjšine v Italiji se je na evropske volitve podala na listi Južnotirolske ljudske stranke (SVP).

Herbert Dorfmann

Volilni uspeh potrjuje 3481 glasov za SVP v deželi FJK, kar je v odstotkih skoraj za polovico več kot na evropskih volitvah leta 2019, so še dodali.

Dosegli so svoj glavni cilj - izvolitev manjšinskega poslanca Herberta Dorfmanna, predstavnika nemške skupnosti na Južnem Tirolskem, ki je tako prejel že četrti zaporedni mandat v Evropskem parlamentu v skupini Evropske ljudske stranke (EPP).

Edina slovenska kandidatka Franka Padovan sicer ni bila izvoljena, vendar se je s 1958 preferenčnimi glasovi iz četrtega povzpela na drugo mesto za Dorfmannom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija