SLEDILNIK ZA COVID-19 POSIVEL: Opozarjajo, da vsi podatki, ki se sicer zbirajo, še vedno niso dostopni

Slovenija

Sledilnik za covid-19, v okviru katerega skupina prostovoljcev že skoraj leto dni zbira, objavlja in razlaga podatke o širjenju covida-19 v Sloveniji, se je danes obarval v sivo. S tem na dan, ko je bila pri nas pred letom dni potrjena prva okužba z novim koronavirusom, opozarjajo, da vsi podatki, ki se sicer zbirajo, še vedno niso dostopni.

"Vse, kar si kot skupnost želimo in potrebujemo za boljše razumevanje epidemije, so javno objavljeni podatki. Podatki, za katere že vemo, da se zbirajo, podatki, ki potrebujejo minimalno dodatno obdelavo, podatki, ki so že anonimizirani in za katere ni potrebno veliko domišljije, da bi prepoznali njihovo uporabnost. Zato, da lahko tudi mi pomagamo po svojih močeh in zmožnostih," so danes na svoji spletni strani zapisali pri Sledilniku.

Kot so dodali, pa "žal ti podatki še vedno niso dostopni. Zato so tudi današnji prikazi takšni, kot so - opozorilo, da smo brez dobrih podatkov slepi, čeprav jih vidimo". Tako objavljajo zgolj slike grafičnih prikazov, obarvane samo v odtenke sive, brez siceršnjih barv ter običajnih možnosti dostopa do dodatnih podatkov in razlag.

Pri Sledilniku pojasnjujejo, da so projekt začeli iz nuje in potrebe, saj razumejo, da ni bil noben javni zdravstveni sistem na svetu v resnici pripravljen na razsežnosti pandemije in posebnosti širjenja koronavirusa. V letu dni pa se je izkazalo, da so javno dostopni, transparentni, nazorni in vizualizirani podatki v krizah ključni za oblikovanje ukrepov javnega zdravja in omejevanje širjenja virusa.

Zato so tudi želeli in pričakovali, da bodo "v sodelovanju z javnimi zdravstvenimi institucijami lahko vzpostavili odprt odnos in izboljšali podatkovne prakse, ki bodo nadomestile pomanjkljivosti javnih podatkovnih sistemov in koristile vsem - in to ne samo v tej, ampak tudi v naslednjih epidemijah in krizah".

Ob tem so pojasnili, da vsak dan zbirajo, objavljajo in razlagajo življenjsko pomembne podatke o širjenju covida-19 v Sloveniji, da bi vsem prebivalcem omogočili čim boljši pregled nad delovanjem virusa in razsežnostjo epidemije, da bi lahko vsak pravilno ocenil tveganja in ravnal samozaščitno in odgovorno ter da bi skupaj lažje zmanjšali število okuženih, obolelih in mrtvih ter razbremenili zdravstveni sistem. Nenazadnje pa tudi zato, da bi zmanjšali negativne posledice na vsakdanje življenje, so še zapisali pri Sledilniku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija