SLAVNOSTNA OTVORITEV MEDNARODNEGA KONGRESA: V Portorožu je zbrane nagovoril tudi Borut Pahor

Piran

Včeraj, 5. septembra, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor slavnostno otvoril mednarodni kongres Woodrise 2022, ki bo potekal na Bernardinu pod predsednikovim častnim pokroviteljstvom. Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem ga organizirata med 6. in 7. septembrom.

"V čast mi je, da vas lahko nagovorim kot predsednik Republike Slovenije in častni pokrovitelj 4. mednarodnega kongresa Woodrise, svetovno priznane konference s področja sodobne trajnostne gradnje," je uvodoma dejal predsednik Borut Pahor in dodal: "Vesel sem, da je Slovenija gostiteljica kongresa, saj je Slovenija kot ustvarjena za trajnostni razvoj. Surovin prihodnosti, ki jih potrebujemo za trajnostni razvoj, imamo pri nas v izobilju. Imamo tudi ljudi, ki znajo z njimi odgovorno ravnati. Vse to me navdaja z optimizmom, da v trajnostnem razvoju ne vidimo grožnje zdajšnji blaginji, marveč zagotovilo za prihodnost, v kateri bomo lahko vsi živeli v čistem, mirnem, naravnem in varnem okolju."

Dr. Andreja Kutnar, direktorica raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, pa je dejala: "Jasno je, da moramo grajeno okolje spremeniti in zelo sem vesela, da na kongresu Woodrise 2022 združujemo pod isto streho raziskovalce, predstavnike industrije in odločevalce, saj sem prepričana, da lahko le tako skupaj začrtamo novo pot za ustvarjanje novih rešitev, ki jih potrebujemo pri prenovi grajenega okolja."

Udeležence je nagovoril tudi dr. Iztok Šušteršič, predsednik kongresa Woodrise 2022 in vodja raziskovalne skupine v InnoRenew CoE: "Evropa si je zadala zelo jasen cilj razogljičenja. Šla je celo dlje in zasnovala programe, kot je Novi evropski Bauhaus, ki stremijo k ustvarjanju trajnostne prihodnosti. Prav zato je ta kongres zelo pomemben, saj bodo svetovni strokovnjaki delili svoje izkušnje, kako uporabiti trajnostne, naravne materiale, kot je les, za prenovo in obnovo stavbnega fonda tako v Evropi kot drugje."

Med gosti slavnostne otvoritve kongresa Woodrise 2022, ki jo je povezovala Breda Biščak, je bil tudi župan Občine Piran Đenio Zadković, ki je udeležencem izrazil dobrodošlico v mestu, dr. Štefko Miklavič, prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem, in ostali gostje. Za popestritev kulturnega programa je poskrbela glasbenica Marina Martensson.

Glavni del kongresa Woodrise 2022 bo sicer potekal 6. in 7. septembra v kongresnem centru hotela Bernardin, kjer bodo predstavljeni najboljši primeri uporabe lesa za trajnostne prenove obstoječega stavbnega fonda. Med osrednjimi govorci je tudi dr. Hans Joachim Schellnhuber, idejni vodja za razvoj Novega evropskega Bauhausa, ki bo udeležencem predstavil nujno prenovo grajenega okolja, če si želimo doseči ambiciozne podnebne cilje Evropske unije. 

Kongres Woodrise 2022 je eden od najpomembnejših svetovnih kongresov s področja sodobnega trajnostnega gradbeništva, ki je na slovensko obalo pripeljal vrhunske mednarodne strokovnjake s področja večnadstropne lesene gradnje, ki bodo na dvodnevnem predstavili aktualne arhitekturne in inženirske dosežke v tej panogi.

Woodrise 2022 se zahvaljuje svojim sponzorjem: Securo AS, SHERPA Connection Systems, Schmid Schrauben Hainfeld, Langzauner, Sema Software, Rothoblaas, Beck Group, Hasslacher Norica Timber, iQwood, CBD, Jelovica hiše, M Sora in Gospodarska zbornica Slovenije.