SLADKO-KISLA LETINA ZA DOMAČE SADJARJE: Zelo malo češenj, marelic pa največ v desetih letih

Slovenija

Medtem ko je bila letošnja letina češenj zaradi močnega deževja, vetra in nizkih temperatur skoraj za približno polovico manjša od lanske, pa so lahko veseli pridelovalci marelic. Teh je bilo namreč letos največ v zadnjih 10 letih.

Pridelovalci marelic so letos v intenzivnih sadovnjakih nabrali 919 ton tega zgodnjega sadja, kar je največ v zadnjih 10 letih. Povprečni pridelek marelic v intenzivnih sadovnjakih je bil 11,2 tone na hektar, kar je v primerjavi s povprečjem zadnjih 10 let za 48 odstotkov več, je ta teden objavil statistični urad. Tudi v ekstenzivnih sadovnjakih je bilo marelic letos več, nabrali so jih 497 ton. Povprečni pridelek marelic je bil za več kot polovico večji kot lani - v povprečju so jih nabrali 16,9 kilograma na drevo.

Češenj je bilo bistveno manj kot lani. Skupaj so nabrali 682 ton češenj, kar je 44 odstotkov manj od lanske letine. Povprečni pridelek češenj v intenzivnih sadovnjakih je bil 3,4 tone na hektar, kar je 46 odstotkov manj kot lani in za polovico manj od povprečja zadnjih 10 let. Letina češenj je bila prav tako slaba tudi v ekstenzivnih sadovnjakih. Skupaj jih je bilo 2161 ton, kar je skoraj 60 odstotkov manj kot v letu prej. V povprečju so nabrali 12,8 kilograma češenj na drevo.

Medtem pa so dobro obrodile višnje. V intenzivnih sadovnjakih so jih pridelali 66 ton, kar je le tri odstotke manj kot lani. Povprečni pridelek višenj je bil 8,5 tone na hektar, kar je 43 odstotkov več kot od desetletnega povprečja. V ekstenzivnih sadovnjakih so jih pridelali 309 ton, povprečno so jih pobrali 12,7 kilograma na drevo

Jagod je bilo letos približno toliko kot lani. Nabrali so jih 1935 ton ali povprečno 17,3 tone na hektar. Dobra naj bi bila tudi letina breskev in nektarin ter ameriških borovnic in malin. Breskev in nektarin naj bi bilo za 4011 ton oz. povprečno 16 ton na hektar, kar je štiri odstotke več kot lani. Ameriških borovnic naj bi bilo 377 ton ali v povprečju 6,1 tone na hektar, malin pa 239 ton ali 6,6 tone na hektar, so še navedli na statističnem uradu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija