SLABA BANKA TIK PRED ZAPRTJEM: Pravice in obveznosti bodo prešle na Slovenski državni holding

Slovenija

DZ je z 51 glasovi za in dvema proti podprli novelo zakona o SDH. Ta je podlaga za prenos premoženja DUTB, ki bo ugasnil konec tega leta, na SDH. Po njej se bodo na SDH prenesli tudi delež Elesa v Talumu ter upravljanje družb DRI in Slovenski državni gozdovi, ne pa tudi upravljanje Holdinga Kobilarna Lipica.

Zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki je opredelil delovanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), predvideva, da bo DUTB vsaj konec leta 2022 prenehala obstajati, premoženje ter pravice in obveznosti pa se bodo prenesle na Slovenski državni holding (SDH). Novela zakona o SDH za to ureja pravne podlage.

Z novelo se bo pod okrilje SDH v neposredno last države prenesel tudi kapitalski delež Elesa v družbi Talum, v sistem korporativnega upravljanja SDH pa se bo vrnilo še upravljanje družb DRI in Slovenski državni gozdovi. Medtem pa pod SDH ne bosta prešli družba 2TDK in Kobilarna Lipica, ki bosta ostali pod upravljanjem vlade.

Ker je dejavnost v Kobilarni prepletena in ima izreden pomen za razvoj turizma, vzrejo lipicancev in jahalnega športa, bo gospodarsko ministrstvo naprej opravilo temeljito analizo zakona o Kobilarni Lipica in v sodelovanju z vsemi deležniki pripravilo prenovo tega zakona, so napovedali v razpravi v DZ.

Novela zakona o SDH prinaša tudi bolj transparentno upravljanje podjetij v državni lasti v skladu z najvišjimi mednarodnimi standardi korporativnega upravljanja, bolj jasno opredeljuje kadrovanje v organe nadzora družb v upravljanju SDH ter dopolnjuje določbe o skladnosti poslovanja, integriteti in transparentnosti.

Vlada se je ob tem zavezala, da bo v šestih mesecih od uveljavitve zakona v DZ poslala predlog prenovljene strategije upravljanja državnih naložb. V razpravi o predlogu novele so namreč v DZ opozarjali, da je strategija zastarela in da ni bila dopolnjena od sprejema pred sedmimi leti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ratman |  25 .10. 2022 ob  15: 03
Simbol v logotipu pove vse...