SKUPINA ANONYMOUS OVADILA KREKA: Očitajo mu več kaznivih dejanj, ki naj bi jih storil v času vodenja zdravljenja odvisnikov v Kopru

Slovenija

Slovenska veja skupine Anonymous naj bi ovadila direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka. Kot je razvidno iz kazenske ovadbe, ki so jo objavili na Twitterju, mu očitajo sum storitve več kaznivih dejanj, ki naj bi jih storil v času, ko je vodil zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog v Kopru.

Milan Krek

Skupina Anonymous Slovenia je Kreka ovadila zaradi domnevno neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, omogočanja uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu, malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti ter pogojno povzročitve smrti iz malomarnosti.

Kot so zapisali v obrazložitvi ovadbe, naj bi jim bilo s strani bivših pacientov oz. oskrbovancev Milana Kreka zaupano več zaskrbljujočih podatkov, ki da so jih sami preverili in pri vsaj nekaterih trditvah verificirali njihovo resničnost. "Iz več samostojnih in nepovezanih virov nam je bilo sporočeno, da je Milan Krek med svojim delovanjem na področju preprečevanja in zdravljenja odvisnosti pogosto posegal po metodah, ki so v popolnem nasprotju s takrat in danes veljavno zakonodajo. Več virov trdi, da je Milan Krek brez kakršnih koli zdravniških ali drugi potrdil, mimo vseh pravil in brez da bi preveril, ali je oseba, ki jo ima pred sabo dejansko odvisnik, vsakemu, ki se je nanj obrnil in izjavil, da je v abstinenčni krizi - tudi mladoletnim osebam - izdajal zdravilo oz. kontrolirano snov metadon/heptanon," so zapisali v ovadbi.

Fotografija je simbolična.

"Isti viri trdijo, da je Milan Krek v tem obdobju užival zelo veliko popularnost med odvisniki tudi sosednjih držav (Italija, Hrvaška ...), ki so ga prav tako obiskovali in tako dobivali "brezplačni odmerek". Prav tako je več virov potrdilo, da je v istem obdobju, pretežno na območju obale smrtnost med odvisniki zaradi prevelikih odmerkov bila izrazito večja kot sicer, kar povezujejo tudi z nenadzorovanim deljenjem metadona," pojasnujejo v ovadbi.

V skupini Anonymous zato menijo, da je na podlagi teh izjav moč utemeljeno sumiti, da je Milan Krek od leta 1990, ko je v Kopru začel z delovanjem na področju odvisnosti, storil očitana (in zgoraj navedena) kazniva dejanja.

"Zaradi navedenih trditev in dejstev v imenu ljudstva zahtevamo, da organi pregona trditve nemudoma preiščejo in po potrebi ustrezno ukrepajo. Kljub temu, da se trditve nanašajo na morebitna kazniva dejanja, storjena pred 30 leti, je večina le-teh tako hudih, da v skladu z 90. členom Kazenskega zakonika še niso zastarala," so zapisali in dodali, da je te trditve nujno potrebno raziskati tudi v luči dejstva, da osumljenec trenutno opravlja izjemno pomembno javno funkcijo direktorja NIJZ.

Kot je še razvidno iz kazenske ovadbe, naj bi le-to na Vrhovno državno tožilstvo vložili ravno danes, v vednost pa so jo poslali tudi vladi in Nacionalnemu preiskovalnemu uradu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  28 .10. 2020 ob  13: 45
krek je odvisnež od dobro plačanih državnih služb, kjer mu je uspelo delati samo škodo. sedaj pa je tako zelo zelo utrujen, da ga brani sam vladni govorec
Drek |  28 .10. 2020 ob  12: 17
-10
Tiramola | 28 .10. 2020 11: 43
In ti si jasno, eden od njih.
Drek |  28 .10. 2020 ob  12: 15
Zdaj vam je jasno po kaksnem kljucu vlada izbira kader: NESPOSOBNOST, POSLUSNOST in POKVARJENOST.

Tiramola  |  28 .10. 2020 ob  11: 43
10
Izolaa je naseljena z veliko število balkancev, ki niso nikjer zavedeni. Ko je vprašanje okužbe molčijo.
Ko pa je za dvignit socialo pa so glasni.
Oddaš stanovanje enemu pa jih maš notri šest in še dvajset prijavljenih začasno na tvoj naslov.
Amaro 18 Izola bella......
Gabrijel |  27 .10. 2020 ob  21: 55
15
Eeee Metadonček.... Boljše bi bilo, če bi delal kot honorarni Božiček, Dedek mraz in Miklavž...
Monteverdi |  27 .10. 2020 ob  21: 08
-8
Kaj tako hitijo, reveži? Naj počakajo še 30 let, zgube ....