SKRIVNOSTNI PODVODNI SVET: Potapljači pri Kamenjaku opazili redko vrsto meduze

Istra

Prejšnjo nedeljo je potapljače ob zahodni obali rta Kamenjak ob potopu presenetila redka vrsta meduze, imenovana Mawia benovici.

Redka vrsta meduze Mawia benovici.

Meduzo so prvič opazili leta 2013 med Trstom in Benetkami. Takrat je pritegnila pozornost številnih znanstvenikov, saj tovrstnega organizma poprej niso videli še nikjer na svetu. Od takrat se je M. benovici pojavljala občasno in v majhnem številu, kar je znanstvenikom otežilo njeno raziskovanje. V Jadranu se pojavlja večinoma v najsevernejšem delu slednjega, v Benetkah, Trstu in Piranu.

Zanimivo je, da je velika večina teh meduz samcev, in predpostavlja se, da je na Hrvaškem populacija teh organizmov, nastala samo iz njihovih polipov. Vendar je življenjski cikel meduze še neznan in potrebne so dodatne raziskave, da bomo prišli do pravih odgovorov, poudarjajo strokovnjaki. Razen v severnem Jadranu so M. benovici opazili še v Grčiji in blizu Senegala. Znanstveniki trenutno niso prepričani, ali naj bi to meduzo šteli za alohtono ali avtohtono vrsto na Jadranu.

Čeprav je po velikosti (premer klobuka 8 cm, dolžina 20 cm) in videzu podobna morski luni (Pelagia noctiluca), je meduza Benovič (Mawia benovici) veliko manj nevarna. Pri srečanju z meduzo Benovic jo boste tako odnesli zgolj z rdečico in rahlo opeklino.

Za konec še zanimivost, ki so jo v akvariju v Piranu nedavno povedali o imenu te meduze. Meduza je svoje ime vrste, benovici, dobila v čast hrvaškemu znanstveniku Adamu Benoviću, morskemu biologu iz Dubrovnika. Ime rodu, Mawia, pa je poimenovano po arabski kraljici in bojevnici, hkrati pa so to prve črke znanstvenikov, ki so ga raziskovali in uvrstili v nov rod: Massimo, Andreja, Valentina, Isabella, Alen, piše Glas Istre.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija