SKRIVNOSTI RADIJSKI VALOVI V VESOLJU: "Česa podobnega še nismo videli" (FOTO, VIDEO)

Svet

Astronomi so zaznali skrivnostne radijske valove, ki prihajajo iz središča Rimske oz. Mlečne ceste, vendar zaenkrat nimajo pojma, kaj jih povzroča, je pokazala nova študija, objavljena v torek v reviji Astrophysical Journal.

Skupina znanstvenikov z vsega sveta je odkrila neznani predmet s pomočjo radijskega teleskopa CSIRO. Ziteng Wang, vodilni avtor študije in doktorski študent na univerzi v Sydneyju, je v sporočilu za javnost dejal, da so sprva domnevali, da bi lahko šlo za vrtečo se mrtvo zvezdo, vendar njen signal ni ustrezal tistemu, kar so pričakovali od te vrste nebesnih teles.

"Najbolj nenavadna lastnost tega novega signala je, da ima zelo visoko polarizacijo," je dejal Wang. "To pomeni, da njegova svetloba niha samo v eno smer, vendar se ta smer s časom vrti." "Svetlost predmeta se tudi močno spreminja, in sicer za faktor 100, signal pa se očitno naključno vklopi in izklopi," je dodal Wang. "Česa podobnega še nismo videli."

Radijski signal, ki ga je predmet oddajal, je bil "edinstven". "Sprva je bil neviden, nato pa je postal svetel in popolnoma zbledel, preden se je spet pojavil," je povedala Tara Murphy, Wangova mentorica in profesorica. "Vedenje svetlobnega predmeta je bilo nekaj spektakularnega," še dodaja.

Znanstveniki so v zadnjih devetih mesecih letošnjega leta odkrili šest radijskih signalov iz vira in poskušali najti predmet v vizualni svetlobi, vendar niso našli ničesar. Odločili so se za uporabo radijskega teleskopa CSIRO, s katerim prav tako niso uspeli prepoznati vira.

Glede na sporočilo za javnost signali ne ustrezajo nobenemu trenutno razumljenemu vzorcu in bi lahko nakazovali na nov razred zvezdnih objektov.

Ker znanstveniki še naprej nenehno spremljajo dogajanje, da bi prišli do kakršnegakoli odkritja glede skrivnostnega zvoka, so v zadnjih mesecih odkrili vire še na drugih postajah. Maja je NASA izsledila vir skrivnostnih hitrih radijskih impulzov, ki pošiljajo signale na Zemljo, piše CBSnews.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  14 .10. 2021 ob  12: 00
ja,ja,ja..po planu nam bodo zdej razkliri, da imamo kontakt z drugimi bitji...
Sej samo še vesoljci nas lahko rešijo pred to morijo. Pred temi gospodarji sveta, ki si so omislili cepljenje, čipiranje, sedaj bodo na vrsti še globalno segrevanje, co2, energetska taksa, in na koncu vesoljci.
alfa |  14 .10. 2021 ob  10: 52
ALI STE NEMARA MISLILI DA SMO ZEMLJANI NAJBOLJ PAMETNA BITJA V VESOLJUjQuery112303762938394919375_1634201330221?ŠE ZDALEČ NE,DOKLER SVOJ LASTNI PLANET UNIČUJEMO NA KATEREM ŽIVIMO ,SMO DEBILI...VESOLJCI NAS PREKAŠAJO VERJEMITE..UPAM KO BOMO DOSEGLI VIŠJE ZAVEDNE SFERE SE JIM BOMO LAHKO PRIDRUŽILI DO TAKRAT......
kokodek |  14 .10. 2021 ob  09: 00
najbrž kakšna radijskapostaja z drugega planeta, upajmo, da ne tipo nova24