SKRITO BREME LJUDI PO COVIDU: Izguba vonja in okusa večji problem pri ženskah

Slovenija

Približno pet odstotkov ljudi, ki so preboleli covid, razvije dolgotrajnejše težave z vohom ali okusom, je pokazala raziskava, objavljena v znanstveni reviji BMJ. Možnosti za okrevanje so glede na raziskavo pri ženskah manjše kot pri moških.

Izgubo čutov za voh in okus so opažali že na začetku pandemije, vendar ni bilo jasno, kako pogosto se takšni simptomi pojavljajo ali kako dolgo lahko trajajo. Da bi to ugotovili, so raziskovalci analizirali ugotovitve 18 prejšnjih študij, v katerih je sodelovalo skupno 3700 bolnikov.

Raziskovalci so ocenili, da lahko izguba voha še dlje časa vztraja pri 5,6 odstotka bolnikov, medtem ko si 4,4 odstotka bolnikov ne more popolnoma povrniti čuta za okus.

Glede na navedbe raziskovalcev bi se morala večini bolnikov voh in okus obnoviti v treh mesecih po okužbi, vendar da se lahko "pri večji skupini bolnikov razvije dolgotrajna disfunkcija, ki zahteva pravočasno prepoznavanje, prilagojeno zdravljenje in dolgotrajno spremljanje".

Danny Altmann, imunolog na Imperial College London, ki sicer ni sodeloval v raziskavi, je dejal, da gre za pomembno študijo. "Študije, kot je ta, nas opozarjajo na skrito breme ljudi, ki trpijo zaradi dolgotrajnih simptomov, vendar se jim morda ni zdelo vredno obrniti na osebnega zdravnika, saj so domnevali, da ne bo mogoče storiti veliko," je dodal Altmann.

Raziskava je pokazala tudi, da je pri ženskah manjša verjetnost za povrnitev vonjanja ali okušanja kot pri moških. Vzrok za to ni jasen, vendar raziskovalci domnevajo, da imajo ženske običajno bolj izostren čut za voh in okus, kar pomeni, da lažje izgubijo možnost vonjanja in okušanja.

Podatki niso vključevali različice novega koronavirusa, s katero so se okužili bolniki. Prejšnje raziskave so sicer pokazale, da je pri različici omikron verjetnost izgube voha manjša.

V sredo so v Sloveniji ob 797 PCR-testih in 6105 hitrih antigenskih testih potrdili 1973 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 85 bolnikov, na oddelkih intenzivne terapije pa 14. Umrli so trije bolniki, okuženi s koronavirusom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  29 .07. 2022 ob  12: 41
Voh? Sram naj vas bo! Pisite raje o posledicah po cepljenju!