SKRB ZA DUŠEVNO ZDRAVJE OTROK PO SLOVENSKO: Z napotnico "zelo hitro" čaka na pomoč psihologa najmanj dva tedna

Slovenija

Iskanje strokovne pomoči za otroke in mladostnike z duševnimi težavami zaznamujejo dolge čakalne dobe, saj je področje močno kadrovsko podhranjeno. Za prvi obisk pri pedopsihiatru ali kliničnem psihologu morajo najmlajši namreč čakati tudi po več mesecev.

Glede na podatke iz registra izvajalcev zdravstvene dejavnosti in delavcev v zdravstvu je bilo v začetku aprila v Sloveniji registriranih 61 pedopsihiatrov. Po podatkih pedopsihiatrinje Hojke Gregorič Kumperščak, ki dela v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in je tudi predsednica združenja za otroško in mladostniško psihiatrijo, pa v Sloveniji deluje 41 psihiatrov za otroke in mladostnike in 33 specializantov na tem področju.

Vsako leto se za specializacijo pedopsihiatrije odloči okoli pet kandidatov. Če bi bi bilo tako zanimanje tudi pri drugih profilih, ki delujejo na področju duševnega stanja otrok in mladostnikov, bi bilo po oceni Gregorič Kumperščakove stanje sprejemljivo. Kot je ob tem poudarila, bi se namreč veliko duševnih težav otok in mladostnikov dalo rešiti že pred napotitvijo k pedopsihiatru. Zato bi po njenem mnenju morali okrepiti celotno mrežo, ki skrbi za to področje, na primer s kliničnimi psihologi.

Na prvo obravnavo pri pedopsihiatru, ki je odvisna tudi od stopnje nujnosti napotitve, je po njenih izkušnjah treba čakati več kot štiri, tudi šest mesecev.

Čakalne dobe so povsod po državi nedopustno dolge tudi za pregled pri kliničnem psihologu. V osrednjeslovenski regiji je čakalna doba za prvi pregled lahko tudi dve leti. Sicer se razlikuje od stopnje nujnosti napotitve, a z zelo hitro zdravstveno napotnico v 14 dneh praktično nikjer ni mogoče priti do kliničnega psihologa.

Po podatkih NIJZ je v povprečju na prvo pedopsihiatrično obravnavo pri stopnji napotitve zelo hitro treba čakati 107 dni, pri stopnji hitro skoraj 178 dni, pri redni napotitvi pa 220 dni. Z zelo hitro napotnico se na prvo obravnavo pri pedopsihiatru najdlje, in sicer 483 dni, čaka v postojnskem zdravstvenem domu.

Za prvo obravnavo pri kliničnem psihologu je s stopnjo zelo hitro treba čakati 108 dni, s stopnjo hitro 175 dni in 188 dni z redno napotnico. Z zelo hitro napotnico se na prvo obravnavo najdlje, in sicer 483 dni, čaka v postojnskem zdravstvenem domu

Krajše so čakalne vrste za prvo obravnavno pri psihologih, za katero je z redno napotnico treba čakati 143 dni, z napotnico s stopnjo nujnosti 113 dni in 10 dni, če je napotitev zelo hitra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  14 .04. 2021 ob  19: 26
Starsi so motivirali svoje otroke k ucenju kot so se naucili v sluzbi da nekdo njih motivira k delu