SKORAJ MILIJON EVROV OD OBČINE, A NAENKRAT "NI DENARJA": Ali v piranski občini res ne bo tradicionalnih prireditev?

Piran

V uredništvu smo pridobili dopis, v katerem vodstvo Turističnega združenja Portorož (TZP) piransko občino obvešča, da njihov načrt dela za leto 2022 ne zajema izvedbe oziroma financiranja nekaterih za to destinacijo ključnih in že tradicionalnih dogodkov, denimo srečanja motoristov Harley Davidson v Portorožu, pa dogodkov na podeželju, torej Praznika vina in česna, Praznika olja in bledeža, Šupeter po domače ter decembrske tržnice in sejmov. Iz tega bi lahko sklepali, da bo turistično združenje v letošnjem letu zelo na tesnem z denarjem. Ali to drži?

Direktor TZP Aleksander Valentin

Turistično združenje Portorož bo letos iz naslova turistične takse za svoje delovanje od občine prejelo skoraj milijon evrov in še dodatna sredstva od Slovenske turistične organizacije in iz drugih virov. Kljub milijonskemu proračunu so se decembra odločili – in o tem obvestili tudi občino –, da v letu 2022 v svoj plan dela ne zajamejo ključnih dogodkov, za katere so v preteklosti poskrbeli bodisi v izvedbenem bodisi sofinancerskem smislu.

Iz načrta za sofinanciranje izpadli tudi tradicionalni prazniki v Novi vasi, Padni in Svetem Petru

Med dogodki, ki so "izpadli s seznama" so se znašli tudi tradicionalni prazniki v zaledju piranske občine – Praznik vina in česna v Novi vasi, Praznik olja in bledeža v Padni ter Šupeter po domače v Svetem Petru, za izvedbo katerih so krajevne skupnosti v preteklih letih prejele po 10.000 evrov. Kaj to pomeni za obstoj samih prireditev, smo preverili pri predsednikih tamkajšnjih krajevnih skupnosti.

Kot je sprva poudarila predsednica KS Nova vas, Pia Bizjak, jih uradno o tem ni obvestil še nihče, so pa informacije o nefinanciranju prireditev v zaledju seveda prišle tudi do njih. Bizjakova pravi, da sama krajevna skupnost nima dovolj velikega proračuna, da bi prireditev izvedla. Dogodek namreč ponuja bogat program, od brezplačnih ogledov vasi, delavnic in predavanj, tržnice lokalnih dobrot do večernih glasbenih nastopov, lani denimo tudi Rudija Bučarja.

Praznik vina in česna predstavlja za Novo vas dodano vrednost in je med obiskovalci postal priljubljen dogodek.

"Menimo, da dogodek kraju predstavlja dodano vrednost, vsekakor si ga želimo ohraniti," pravi Bizjakova in poudarja, da so lani na Prazniku vina in česna zabeležili kar 3.000 obiskovalcev. "Prireditev je postala tradicionalna, ljudje so se nanjo navadili, v vas pa takrat gosti hodijo tudi ves teden," še pravi predsednica KS Nova vas, kjer so lani dogodek pripravili že desetič.

Nekoliko drugače je v Padni, kjer sicer pripravljajo Praznik olja in bledeža. Predsednik tamkajšnje krajevne skupnosti Denis Goja je potrdil našo informacijo o tem, da letos TZP ne namerava sofinancirati prireditev v zaledju, a so zdaj na to temo sklicali sestanek. Goja pa pred njim ostaja optimističen. Podobno pravi tudi predsednica KS Sveti Peter Karmen Vidak Forte: "Ne vem, kaj nam bodo povedali na sestanku, a vse puščam odprto."

Kakorkoli, pravi predsednik KS Padna, bi praznik tam zmogli organizirati tudi sami, morda v bolj okrnjeni obliki. "Imamo plan b," pojasnjuje Goja, ki dodaja, da so v vasi razmišljali tudi o tem, da bi vaško tržnico postavili vsako nedeljo, saj ciljajo na to, da bi letos v Slovensko Istro prišli tudi gostje s križark.

Praznik olja in bledeža bi v Padni sicer lahko pripravili sami, a v okrnjeni obliki.

Odbor za turizem soglasno proti načrtu TZP o nefinanciranju tradicionalnih prireditev

Da program dela TZP, ki se nanaša na izvedbo prireditev, pokroviteljstev in programa za poletje, ni sprejemljiv, je v svojem mnenju izrazil tudi občinski odbor za turizem, ki mu predseduje občinski svetnik Marko Juriševič. Odbor meni, da TZP ne sme izločiti iz programa prireditev, katerih iniciator je bil sam in jih je izvajal pod svojo blagovno znamko. Gre za prireditve, ki so v interesu občine, saj imajo vpliv na zasedesnost kapacitet in potrošnjo v kraju.

Marko Juriševič

Na vprašanja ne odgovarjajo, ne zmorejo financiranja prireditev, lahko pa letijo v Dubaj

Medtem pa se vodstvo TZP mudi v Dubaju na Expu2020, kjer se med 8. in 16. februarjem predstavlja mediteranska regija. Po naših informacijah so tja odpotovali direktor Aleksander Valentin, Jana Bolčič, vodja turistično-informacijskih pisarn, in Petra Rebec, vodja digitalnega marketinga.

V luči tega, da turistično združenje očitno nima denarja niti za sofinanciranje tradicionalnih prireditev, nas je zanimalo, kolikšni so bili stroški tega potovanja, koliko dni se delegacija mudi v Dubaju in kakšen je doprinos tega obiska za TZP oziroma občino Piran. Na naša vprašanja v združenju do objave tega članka niso odgovorili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  14 .02. 2022 ob  16: 43
Samo kot dodatek, Valentin o poslovanju in razvoju ter pozicioniranju občine nima pojma …denar ki ga dobi od Občine je več kot preveč vendar je bil zbran, da bi scitil interese posameznikov …da bi razvijal nove programe o tem si lahko samo sanjamo …in prav me zanima koliko novih gostov bomo dobili na račun tega obiska Dubaia ( beri 0 ) …no ni to njegova napaka ( ker vedelo se je, da ne obvlada ) vendar tistih ki so za zbrali
Mona1981 |  12 .02. 2022 ob  22: 15
-16
Ma ke mone, ne na TZP, ampak na odboru za turizem...ma va in mona turizem v Občini Piran s takimi pip,pip,pip...ma kje naj dobijo šolde na TZP, ki ko ne od občine. Mika rastejo na drevesu...si son tuti friti i červeli...e ne, ki jih nimajo kaj dosti, le pokvarjenost jim štrli iz ušeš...ke koj***....čimprej dol s takimi, preden občino sesujejo do tal...
Obala1 |  12 .02. 2022 ob  14: 41
26
Ko izberes nesposobno osebo, da to vodi ( NO TZP ) se moraš zavedati, da ne bi nobenega napredka, nobene strategije razvoja In turizma v obcini in, da bodo kot do zdaj samo sprasevali po denarju ker vejo kako ga zapraviti ne pa kako ga zaslužiti …zdaj naj vprasajo NO zakaj in kako a ne pa samo mislit na sejnine in dnevnice z kebabi v centru Portoroža ( temu bi rekli elitni turizem hahahaha )