Skoraj 300.000 Ukrajincev v nedeljo znova na ulicah

Svet

Skoraj 300.000 Ukrajincev se je v nedeljo v Kijevu zbralo na novih protestih zaradi odstopa vlade od sporazuma z Evropsko unijo in tesnejšega sodelovanja z Rusijo. Protestniki že napovedujejo nov shod za torek, ko naj bi se sestala ukrajinski predsednik Viktor Janukovič in prvi mož Kremlja Vladimir Putin.

Janukovič in Putin naj bi se sestala v Moskvi in protestniki se že bojijo, da bo to srečanje prineslo tudi formalno še tesnejšo navezanost Ukrajine na Rusijo.

Poleg tega so protestnike neprijetno presenetile besede evropskega komisarja za širitev Štefana Füleja, da so priprave za podpis pridružitvenega sporazuma med Ukrajino in EU začasno ustavljene, ker da nadaljevanje pogovorov za podpis zahteva jasno zavezo k podpisu, ki pa je ni.

Sporazum še vedno prioriteta za Ukrajino

V Kijevu poudarjajo, da je sklenitev pridružitvenega sporazuma z EU še vedno prioriteta za Ukrajino. Iz kabineta premiera Mikole Azarova so tudi zatrdili, da se je Ukrajina kljub temu pripravljena še naprej pogajati o sporazumu.

"Rekli so nam, da so nam vrata v EU še vedno odprta, tako kot tudi v carinsko unijo," je dejal Azarov na lokalni televiziji. "Zelo dobro je, da lahko izbiramo in izbrali smo si evropsko integracijo," je dodal.

Protestniki Janukoviču in Azarovu ne verjamejo, glede na to, da sta konec novembra tik pred zdajci prekinila podpis sporazuma, do česar naj bi prišlo na vrhu Vzhodnega partnerstva v Vilniusu.

McCain: "Ukrajina, Amerika stoji z vami"

V nedeljo jih je na Trgu neodvisnosti v Kijevu bodril tudi ameriški republikanski senator John McCain, eden glavnih ameriških kritikov Kremlja. "Ukrajina, Amerika stoji z vami. Svobodni svet je z vami, Amerika je z vami, jaz sem z vami. Ukrajina bo Evropo naredila boljšo in Evropa bo na bolje spremenila tudi Ukrajino," je dejal zbrani množici. Ta mu je odgovarjala s "hvala" v angleščini.

McCain se je nato sestal tudi z Janukovičem, so potrdili v predsednikovem uradu. Več podrobnosti o vsebini pogovorov pa niso sporočili.

Deli novico: