ŠKOCJANSKE JAME PRIČAKUJEJO VISOK JUBILEJ: Pred 200 leti so zabeležili prvi turistični obisk

Slovenija

Park Škocjanske jame, ki upravlja s Škocjanskimi jamami in neposredno okolico, se pripravlja na obeležitev visokega jubileja. V letu 2019 bo namreč praznoval 200-letnico prvega vpisa v tamkajšnjo vpisno knjigo turističnih obiskovalcev.

"Vpisna knjiga je bila žal med svetovnima vojnama, torej po prvi svetovni vojni, zažgana. Vendar imamo dovolj dokumentov, ki potrjujejo, da je ta knjiga obstajala, zato vemo, da bo aprila prihodnje leto dvesto let od prvega vpisa vanjo," je za STA povedal direktor parka Stojan Ščuka.

Visok jubilej bodo obeležili s številnimi dogodki, ki bodo potekali preko celega leta. Slovesno bodo odprli pot v Hankejev kanal v Škocjanskih jamah, izdali bodo zbrana dela enega od raziskovalcev jam Friedricha Müllerja ob stoti obletnici njegove smrti, osrednjo slovesnost pa pripravljajo skupaj z Jamarsko zvezo Slovenije, ki prihodnje leto praznuje 130-letnico dela.

Število obiskovalcev v zadnjih letih nenehno narašča. Leta 1996 ob ustanovitvi Parka Škocjanske jame, ki zajema širše zaščiteno območje podzemnih jam in okolice, si je jame letno ogledalo 42.000 obiskovalcev. Lani so jih našteli že 178.000.

"Letos smo že presegli številko 182.000. Vendar nam cilj ni povečevanje števila obiskovalcev, naš cilj je, da si tisti obiskovalci, ki si želijo ogledati Škocjanske jame, le-te ogledajo na kakovosten način. Mi smo na to pripravljeni z različnimi organizacijskimi ukrepi," je povedal Ščuka.

Prav zaradi tega pripravljajo že v prihodnjem letu nekaj novosti. Začeti nameravajo s prodajo vstopnic preko spleta, tako da bodo lahko obiskovalce razdelili v skupine po največ 130 in jih v jamo popeljali vsake pol ure. V začetku naslednjega leta bo obiskovalcem na voljo tudi urejeno parkirišče.

V jami imajo postavljen tudi poseben monitoring, ki nenehno bdi nad dogajanjem. "Če bi se z jamo začelo karkoli škodljivega dogajati, bi tako lahko takoj sprejeli tudi druge ukrepe," je povedal Ščuka.

Prvi zapisani dokument je uradno poročilo Okrožnemu uradu v Sežani leta 1819, v katerem neznani pisec opisuje Škocjanske jame. 20 let pozneje se je Tržačan Jakob Svetina, vodovodni mojster, s splavom spustil 120 metrov daleč po reki Reki v notranjost jam, da bi ugotovil, kako zajeti vodo za tržaški vodovod.

Prelomni datum je 28. november 1986, ko je komisija za svetovno in naravno dediščino pri Unescu vključila Škocjanske jame na seznam svetovne dediščine. 24 oktobra 2004 je bil Regijski park Škocjanske jame vpisan tudi na Unescov seznam biosfernih rezervatov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija