OSUMLJENO OSEBO UMAKNILI IZ VSEH SKAVTSKIH AKTIVNOSTI: "Situacija nas je zelo pretresla, smo pa takoj odreagirali" (VIDEO)

Kronika

V Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) so bili v preteklem tednu obveščeni o sumu kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb s strani enega izmed njihovih prostovoljcev. Kot so sporočili iz združenja, so do razjasnitve okoliščin osebo umaknili iz vseh skavtskih aktivnosti in stikov z mladimi.

V sporočilu za javnost so zapisali, da so do razjasnitve okoliščin osebo, zoper katero je bil podan sum, umaknili iz vseh skavtskih aktivnosti in stikov z otroki in mladimi. S pristojnimi organi bodo dejavno sodelovali za razjasnitev okoliščin, so zapisali.

"Situacija nas je zelo pretresla, smo pa takoj odreagirali. Sestal se je izvršni odbor, ki je sprejel sklep o umiku te osebe iz vseh skavtskih aktivnosti, v nadaljevanju smo tej osebi tudi osebno vročili sklep, ki ga spoštuje," je na novinarski konferenci poudarila načelnica združenja Tjaša Sušin. Dodala je, da od leta 2016 v okviru programa za krepitev duševnega zdravja Nisi sam v združenju deluje oseba, ki je odgovorna za koordinacijo dejavnosti za zaščito otrok in mladostnikov.

V teh predprazničnih dneh nas je pretresla novica o sumu kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb....

Posted by Skavtinje in skavti on Srijeda, 20. decembar 2023.

Podrobnosti o številu mladoletnih oseb, njihovi starosti in starosti osumljenca niso razkrili, saj bi podatki prispevali k identifikaciji žrtev. Zaradi postopka preiskave po navedbah Sušin prav tako ne morejo povedati, kdo je podal prijavo in koliko časa je bil prostovoljec del organizacije. Se pa v organizaciji s takšnim primerom soočajo prvič.

Na Generalni policijski upravi so potrdili, da je kriminalistična preiskava v teku, drugih podatkov o preiskavi pa ni mogoče podati zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka.

Starše mladih, ki bi bili lahko prizadeti, je vodstvo skavtskega združenja obvestilo in se pogovorilo z njimi, zagotovili pa so jim tudi ustrezno psihosocialno podporo, še navajajo. Staršem, skrbnikom in prostovoljcem so posredovali smernice za pogovor z otrokom in mladostnikom ob čustveno zahtevnem dogodku.

Vzpostavili so tudi kontaktno točko, kamor se lahko lahko starši in skrbniki obrnejo s svojimi opažanji ali skrbmi o morebitnih odklonih.

Na ZSKSS medtem poudarjajo, da so kot vzgojna organizacija zavezani, da zagotavljajo varno okolje za svoje člane. "Kot organizacija smo zavezani k spodbujanju varnega okolja in vzgajanju svojih prostovoljcev in članov v nenasilni komunikaciji, prepoznavanju stisk in odgovornemu ravnanju," so še zapisali. Pri tem so poudarili, da se bodo v ZSKSS še naprej trudili ozaveščati, kakšno odgovornost nosi vsakdo, ki dela z mladimi, za njihovo varno odraščanje in celosten razvoj.

"Zavedamo se, da je naša odgovornost, da ravnamo preventivno in ne toleriramo nobene oblike nasilja ter da je naša odgovornost pred državo, da v takih situacijah reagiramo. Na drugi strani pa nam je zelo zelo pomembno pri naši vzgoji, da poskrbimo za zaščito otrok in mladostnikov, ustvarimo varno okolje in imamo kompetentne voditelje, ki celostno izvajajo in pripravljajo skavtski program," je dodala Sušin.

Reakcijo ZSKSS na sum kaznivega dejanja so danes na spletni strani Katoliške cerkve pozdravili v Slovenski škofovski konferenci. Njihov odziv so označili za odgovoren in transparenten pristop k reševanju situacije. Kot so še zapisali, škofje ob tem molijo za vse, ki so v dogajanju prizadeti, ter poudarjajo, da ima vsakdo odgovornost, da ob sumu kaznivega dejanja poda prijavo, kot so ravnali tudi skavti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  21 .12. 2023 ob  15: 33
Slovenski katoliški skavti in skavtinje!!! Leglo pedofilije kot celotna zločinska rimokatoliška cerkev.Fuj.
manemebasat |  21 .12. 2023 ob  13: 58
A kretenskim katoliskim starsem se ni jasno, da je to klasika med skavti po celem svetu?
vid |  21 .12. 2023 ob  13: 53
Pastir z dolgimi prsti?