ŠIROKOPOTEZNI NAČRTI V KOPRU: Se bodo gospodinjstva oskrbovala z geotermalno energijo?

Koper

Koprska občina preučuje možnosti izkoriščenja geotermalne energije za postavitev elektrarne zmogljivosti 20 megavatov, ki bi lahko oskrbela 20.000 gospodinjstev. Prve raziskave so perspektivne, vendar bi več informacij lahko dala samo izvedba vrtine v globino najmanj 3,5 kilometra, kar pa bi stalo okoli štiri milijone evrov.

Raziskave, ki jih je skupaj z lokalnimi podjetji opravila ljubljanska fakulteta za geologijo, so nakazale, da obstajajo okvirni pogoji za postavitev tovrstne elektrarne, je povzel fizik Aljoša Žerjal (na fotografiji desno). V ta namen so vzpostavili stike z družbo Mannvit, katere predstavniki so danes tudi predstavili tovrstne rešitve, ki delujejo na Madžarskem.

Naložba, vredna med 50 in 100 milijoni evrov, bi se povrnila v šestih do sedmih letih. Za poskusno vrtino pa bi bilo potrebno vložiti okoli štiri milijone evrov, je navedel Žerjal. Evropska unija ponavadi pristopi k financiranju tovrstnih projektov, vendar le v drugi fazi, torej ko je že potrjena izvedljivost projekta.

Kot je ocenil Marko Vrabec iz ljubljanske naravoslovnotehniške fakultete, je zamisel perspektivna, "težava je v tem, da so lahko te specifične lokalne razmere ravno tam, kjer zavrtaš, neustrezne". To pa bi bilo moč ugotoviti samo z vrtino globine med 3,5 in petimi kilometri.

Voda se zaradi toplote iz Zemljine notranjosti segreje in to bi želeli izkoristiti. Za delovanje geotermalne elektrarne bi sicer potrebovali temperaturo vode okoli 120 stopinj Celzija. Podrobnejše analize bi opozorile na morebitno prisotnost snovi, ki bi bile nevarne zaradi možnosti korozije, ter opredelile količino razpoložljive vode, je dodal Vrabec.

Koprska občina preučuje to okolju prijazno možnost pridobivanja energije, vendar bodo morali, kot je ob robu predstavitve ocenil župan Aleš Bržan, stvar še preučiti, predvsem pa opraviti dodatne študije, preden se odločijo za testiranja: "Že samo testiranje ni poceni in odločitev mora temeljiti na čim več informacijah."

Med drugim želijo na občini razmisliti, kako bi lahko porazdelili tveganje še na druge potencialne deležnike, da ne bi celotnega stroška testiranja prenesli na lokalno skupnost, je dodal župan.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  07 .06. 2019 ob  09: 56
Motoviltz | 07 .06. 2019 ob 08: 08 "Še" v Napoliju.... Zakaj , od kdaj pa je Napoli merilo za bilokaj? Juzna italija je na nivoju II.sveta, se balkan napreduje hitreje. V Napoli je vse blokirano na vseh podrocjih , ker ima vedno prste vmes Camorra. Tako, da ni lih za se primerjat z Napoli ma niti z Italijo na spolsno, saj niso zgled v nicemer.
Motoviltz |  07 .06. 2019 ob  08: 08
Ke bale.
Še v Napoliju, ki je na vulkanu in bi bilo potrebno vrtati samo 200 mertrov že 5 let ne najdejo prepričlivih razlogov za tak korak.
Pri njih je govora o 40.000 gospodinjstev in imajo bistveno več "energije" na razpolago.