INOVATIVNO ČIŠČENJE MORJA: Odstranjevali bodo zavrženo ribiško orodje in ga reciklirali (FOTO)

Koper

Mediji so polni člankov o plastiki, ki onesnažuje svetovna morja. Skoraj nikjer pa ni zaslediti podatka, da so morska dna prekrita še z enim ogrožujočim odpadkom – izgubljenim in zavrženim ribolovnim orodjem. Ta med drugim ogroža morsko raznolikost, zato se je slovenska ekipa odločila, da naredi temu konec s pomočjo projekta DIZRO.

V okviru operacije bodo strokovnjaki identificirali najmanj petdeset najbolj onesnaženih lokacij morskega okolja v Istri. S pomočjo potapljačev ga nameravajo v 25 mesecih očistiti, da bi spet zaživela biotska raznovrstnost. Predvidevajo, da bodo dvignili najmanj pet tisoč ribiških mrež in okoli 300 kilogramov kovin. S tem bodo močno prispevali k ohranitvi naravne dediščine. Vzporedni cilj, ki ga zasledujejo, pa je vzpostavitev nove inovativne storitve odstranjevanja ribolovnega orodja za razvoj trajnostnega ribolova v Istri. Ta predvideva tudi recikliranje zavrženega orodja.

Zavod za pomorske dejavnosti Koper je skupaj s partnerjem Zanestra d.o.o. prijavil operacijo 'Dvig izgubljenega oziroma zapuščenega ribolovnega orodja v slovenskem morju', in sicer v okviru javnega poziva LAS Istre v letu 2017 za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS Istre 2014–2020. Vrednost celotne operacije, ki se bo izvajala dve leti, znaša dobrih 246.000 evrov. Operacijo sofinancira Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo v 85-odstotnem deležu.

Dizro pa ni samo kratica za dvig izgubljenega oz. zavrženega ribolovnega orodja: tako se je tudi imenovalo plovilo, ki so ga med prvimi uporabljali za ribolov na kapesante ob francoski obali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  08 .06. 2019 ob  07: 49
Tovarna Julon v lasti skupine Aquafil to počne že 15 let.
Istriano |  08 .06. 2019 ob  07: 47
Če bi bili ribiči pametni bi pri nas v morju bila še kakšna riba, zdaj pa so večinoma samo še v ribogojnici. Drugače pa pobiranje starih mrež iz morja ni nobena novost. Tovarna Julon iz Ljubljane, s skoraj 1000 zaposlenimi, zbira ribiške mreže iz celega sveta in jih predeluje v novo surovino s tehnologijo, ki so jo razvili na Inštitutu Josef Štefan skupaj z italijanskimi znanstveniki.
Kukuruz |  06 .06. 2019 ob  14: 32
Se strinjam Joza,poskusal sem razumet zakaj je tako potem pa sem sprevidu da nimajo potapljaske opreme..zanj je tudi strosek novo mrezo kupit,lazje bi bilo da jo spravi na barko celo.
Sicer pa zdej prihaja turisticna sezona in bo v morju koncalo dosti plocevink in drugih smeti.
K nam prihajajo druzine iz cele slovenije otrok se gre potapljat z masko in vidi pac kar vidi..morda bo v soli imel nalogo narisat morsko dno,slika ne bo ravno zanimiva
Lili |  05 .06. 2019 ob  15: 18
Ma kaj so tej ribiči prav blesavi? Oni onesnažujejo to, kar jim daje kruh... Človek se še ni premaknil daleč od jamskega deda...