Sindikati razočarani nad ignoranco vlade

Predstavniki sindikatov so danes izrazili razočaranje nad "ignoranco vlade". Ta se namreč na njihove predloge za izhod iz krize, posredovane pred 14 dnevi, ni odzvala, kaj šele, da bi jih povabila na sestanek. Socialnemu dialogu se ne želijo odpovedati, a opozarjajo, da jih ne gre podcenjevati. Med drugim zahtevajo takojšnjo uvedbo davčnih blagajn.

Predstavniki reprezentativnih sindikalnih central so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnili, da na njihov dokument Nova pogodba med delom in kapitalom za izhod iz krize z vladne strani ni bilo nobenega odgovora in da na tak način ne bo izhoda iz krize.

Kot so spomnili, sta tako delodajalska kot delojemalska stran predloge za izhod iz krize pripravili prav na poziv vlade.

 

Sindikat se zlorablja

V tej luči se bojijo, da je socialni dialog dosegel dno, da je zgolj še maska in da se sindikate zlorablja, da bi se pokazalo, da socialno dogovarjanje poteka, medtem ko pri odločitvah v resnici ne morejo sodelovati. Vlada naj bi namreč svoj seznam ukrepov predstavila prihodnji teden.

Socialnemu dialogu se sicer v sindikalnih centralah morejo odpovedati, ocenili pa so, da so njihovi ukrepi glede na razvoj dogodkov le še vprašanje časa. Oblasti so zato posvarili, naj jih ne podcenjujejo.

Danes so ponovili več svojih predlogov. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je poudaril, da zahtevajo takojšnjo uvedbo davčnih blagajn, saj da virtualne davčne blagajne, skladno s katerimi zavezanci za davek od 1. julija ne smejo več uporabljati računalniškega programa, ki omogoča brisanje računov, zagotovo niso dovolj.

Zahteva za takojšen spopad z davčnimi oazami

Poleg tega je Semolič zahteval takojšen spopad z davčnimi oazami, znova pa se je zavzel tudi za zvišanje stopnje davka na dohodek pravnih oseb, večjo transparentnost pri skupnih javnih naročilih in ukrepe za boljše črpanje evropskih sredstev.

Država mora prevzeti vlogo investitorja in zagnati infrastrukturne projekte, je menil predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber, ki je zgrožen, da je vlada projekt drugega tira Divača-Koper, v katerega je bilo vloženih že ogromno milijonov, "obsodila na smrt".

Sosednje države, denimo Avstrija, medtem ogromno vlagajo v infrastrukturo, zato nas lahko transportne poti obidejo, kar bo prizadelo Slovenske železnice in Luko Koper, je Lorberja dopolnil Franc Zupanc iz Zveze delavskih sindikatov Slovenije - Solidarnost.

Država privatizacijo vodi netransparentno

V slovenski družbi še vedno ne razumemo, za kaj gre, pa je dejal predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Janez Posedi. Po njegovih besedah gredo predlogi sindikatov v smeri večje urejenosti družbe, medtem ko se država spopada s korupcijo še vedno ni lotila, privatizacijo pa vodi netransparentno, tako da državna podjetja ponuja kot na "nekakšnih tržnicah".

Ob tej priložnosti so sindikalisti posvarili tudi pred spreminjanjem zakona o Slovenskem državnem holdingu. Kot kaže, bo namreč ta prenovljen tako, da bo vse člane nadzornega sveta holdinga predlagala vlada. Delojemalska stran medtem pričakuje, da bo med nadzorniki tudi predstavnik delavcev. Ta tema bo sindikate zagotovo združila, so napovedali.

Držba mora biti bolj pravična

Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen je bil kritičen, ker so v Sloveniji "socialni podpiranci" tisti, ki so zakrivili krizo, ker ne vračajo posojil, medtem ko breme reševanja nosi najnižji sloj. Družba mora biti bolj pravična, v ospredje je treba postaviti človeka, je pozval.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pa je ponovil, da premierka Alenka Bratušek vodi diametralno nasprotno politiko od tiste, ki jo je obljubljala ob nastopu mandata. Slovenija si ne more več privoščiti trenda upadanja, je dejal. Vlada se mora po njegovih besedah pošteno opredeliti tako do predlogov delodajalcev kot sindikatov, saj da bo mogoče kaj narediti le, če bodo "pozicije čiste".

Pod Novo pogodbo med delom in kapitalom za izhod iz krize se je sicer podpisalo osem sindikalnih central, poleg omenjenih, katerih predstavniki so se udeležili današnje novinarske konference, še Konfederacija novih sindikatov Slovenije Neodvisnost in Zveza reprezentativnih sindikatov Slovenije.

@@@@@ |  16 .09. 2013 ob  20: 25
Dragi Slovenci !
Nikar se ne pustite zavajati tem sindikalistom , ker to niso. Nikoli niso ničesar storili in njihovi uspehi so samo virtualna floskula , ki je v dogovoru z vlado . Naj Semolič pokaže svojo listo dohodkov in vsi ostali z njim. Za delo , ki so si ga danes naprtili niso sposobni saj so celo obdobje po vojni samo vegetirali in brali parole. Danes pa so popolnoma impotentni in mnogim sploh neverodostojni. Stavkajo ob sobotah in delajo neke priprave na stavko. Ma lepo vas prosim. Kje v svetu imajo opozorilno stavko. Če bi imela oktoberska revolucija opozorilno stavko , sploh nebi uspela. Potem pa pridejo na štrajk vsi politiki , ki se pridružujejo stavkajočim in stavkajo proti komu? Pred kamerami vsi nasmejani. Sedaj bodo nekaj časa opozarjali na nepravilnosti , potem pa bo novi davek zelen namesto rdeč in sindikalisti boste rekli kako ste uspešni. Koliko časa ste že na vodilnih mestih v sindikatih , več kot vse vlade skupaj in namesto , da preprečujete , gledate kaj se dogaja in potem stopite teatralno na oder. Dragi moji sindikalisti , če bi vi delali prav , nebi bilo tajkunov in nebi bilo tega dogajanja. Vsi smo videli kaj se dogaja , nihče pa ni ukrepal z vami na čelu. Pa brez zamere, saj ste drugače kul dečki ampak daleč od vaše prave vloge.
e palinko... |  16 .09. 2013 ob  18: 16
...tudi Bosanci niso več to, kar so bili...
palinko |  16 .09. 2013 ob  16: 30
to je pa res čudno da so sindikati razočarani nad levo vlado
mogoče pa smo v Sloveniji pomešali kaj je levo in kaj je desno in štejemo leve kapitaliste za levičarje
kaj pa čemo; 50 let pranja možganov bi pustilo tudi Bosancem posledice kaj šele Slovencem z upogljivo hrbtenico