SIMONOVIČEV ODZIV NA GROŽNJE JASNIČA: "Odkar je predsednik, se organi stranke ukvarjajo samo s tem, kako očrniti poslance"

Slovenija

Po sredinem glasovanju v DZ, na katerem so poslanci DeSUS podprli sklepe in predloge vlade, jih predsednik stranke Ljubo Jasnič poziva, da prenehajo s samovoljnim početjem ter da spoštujejo sprejete sklepe in zaveze stranke. Glasovanje poslancev je po mnenju Janiča "neposredna izdaja stranke DeSUS, zlasti njenih volivcev in podpornikov". Na njegove očitke se je odzval tudi začasni vodja poslanske skupine DeSUS Ivan Hršak. Vodstvu stranke je očital, da ne pozna parlamentarne demokracije. Očitki so leteli tudi na komunikacijo z vodstvom stranke, ki po njegovem mnenju "ubira pot reševanja težav preko medijev".

Ljubo Jasnič

Jasnič je v sporočilu za javnost navedel, da je poslanska skupina DeSUS na sredinem glasovanju v DZ "spet in znova eklatantno kršila sklepe iz zadnje seje sveta stranke DeSUS, ki je sklenil, da stranka zaradi škodljivih ravnanj ne podpira več trenutne vlade niti njenih ukrepov, še najmanj zakonodajnih".

Poudaril je še, da so poslanci z glasovanjem podprli tudi najbolj sporne predloge vlade in izpostavil novelo zakona o nalogah policije. "Pod vsako naslednjo akcijo Hojsovega ministrstva, ki bo razsuvala delovanje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), bo poslej stal tudi pečat stranke DeSUS. To pa je v izrazitem nasprotju z interesi in vrednotami stranke DeSUS in predstavlja grobo kršitev sklepov najvišjega organa, sveta stranke," je še zapisal Jasnič.

Branko Simonovič

Takšno glasovanje poslancev je po mnenju Jasniča ne samo neposredna izdaja stranke DeSUS, ampak tudi izdaja slovenskih državnih interesov, še posebej v evropskih okvirih. Izpostavil je še, da je takšno glasovanje poslancev DeSUS morda res v skladu z njihovimi osebnimi interesi, a je hkrati v neposrednem nasprotju z interesi stranke, ki naj bi jo v DZ zastopali.

Poslance je Jasnič tako ponovno pozval k spoštovanju sklepov stranke, sicer bodo proti njim "prisiljeni sprejeti najbolj rigorozne ukrepe", je še navedel.

Svet DeSUS je sicer na seji v preteklem tednu podprl dokument, s katerim odrekajo vsakršno nadaljnjo podporo vladi. Hkrati vlado, ki so jo sicer zapustili že decembra lani, pozivajo, naj nemudoma odstopi in razpiše predčasne volitve.

Ivan Hršak

Hršak: Takšnih groženj smo vajeni že nekaj časa

"Naše vodstvo ne pozna parlamentarne demokracije, kako zadeve potekajo v DZ, predstavljajo si, da nam bodo za vsak zakon poslali napotek, kako naj poslanci glasujemo v DZ," pa je v izjavi za medije dejal Ivan Hršak. Ob tem je poudaril, da je bila današnja Jasničeva izjava "kaplja čez rob", napovedal pa je tudi, da bodo poslanci Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijavili pismo, v katerem naj bi Jasnič poslancem naročal, kakšna dopolnila naj vložijo k dopolnitvi gradbenega zakona.

Na ponovni Jasničev poziv, naj poslanci spoštujejo sklepe stranke, ker bodo v nasprotnem primeru proti njim "prisiljeni sprejeti najbolj rigorozne ukrepe", je Hršak dejal, da so takšnih groženj vajeni že nekaj časa. Poudaril je še, da poslanci DZ niso vezani na "nikakršna navodila nikogar in glasujejo po lastni vesti", Jasniča pa je označil za "največjega avtokrata, kar jih je". Po njegovem mnenju organi stranke nimajo pravne podlage, da bi jih izključili iz stranke, če pa bodo to naredili, pa se bodo poslužili najboljših pravnikov v Sloveniji, je dejal Hršak.

Za laž je označil tudi obtožbe, da poslanci ne spoštujejo sklepov stranke. Pojasnil je še, da so na seji sveta stranke pretekli teden sprejeli predstavljeno Jasničevo stališče, da stranka odreka vso nadaljnjo podporo vladi, a je poudaril, da ni šlo za sklep, temveč zgolj za stališče.

Kot je še poudaril, poslanci še vedno sledijo sklepom stranke, ki jih je ta sprejela še v času, ko je bil njen predsednik Karl Erjavec. Med drugim je izpostavil sklepe, da DeSUS ne bo vstopil v Koalicijo ustavnega loka, da bo stranka delovala kot zmerna opozicija in da poslanci podpirajo vse predloge vlade, ki so skladne s programom stranke in v korist njihovim volivcem.

Simonovič: Odkar je Jasnič predsednik, se organi stranke ukvarjajo samo s tem, kako očrniti poslance

Poslanec DeSUS Branko Simonovič pa je dejal, da se organi stranke od junija, ko je predsednik postal Jasnič, ukvarjajo samo s tem, kako očrniti poslance, ker da naj bi bili poslanci krivi za vso zlo, ki se dogaja v DeSUS. Sam je prepričan, da temu ni tako, saj da zavestno uresničujejo sklepe sveta stranke. Kot je še izpostavil, so poslanci 12. avgusta tudi zaprosili, da stranka poda jasna stališča glede predlogov zakonov, ki čakajo na obravnavo v DZ.

Kako bo glasoval ob vloženih interpelacijah zoper šolsko ministrico Simono Kustec in pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, ni želel komentirati. Dejal pa je, da je treba v primeru Kustečeve počakati na razpravo in se odločati na podlagi argumentov. Interpelacija Dikaučiča pa bi po njegovi oceni lahko uspela.

Ob vprašanju, ali razmišlja o izstopu iz stranke in morebitnem prestopu v kakšno drugo stranko, je Simonovič pojasnil, da je pokrajinskemu odboru v Izoli že ponudil odstopno izjavo. Ta je sprejel sklep, da je to sicer pravica vsakega člana, a so hkrati ocenili, da bi bilo takšno dejanje v tem trenutku nesprejemljivo in škodljivo, zato je svojo odstopno izjavo umaknil.

Kot je dodal, se vedno udeleži pogovorov, v kolikor ga kdo povabi in predstavi svoja razmišljanja. Poudaril je še, da je DeSUS njegova edina stranka do zdaj in da vanjo ni prihajal in odhajal iz osebnih razlogov, tako kot so to počeli nekateri. Sam verjame v program stranke, v kolikor pa v njej ne bo imel možnosti za uresničevanje programskih točk za upokojence, bo iskal tudi druge možnosti, je pojasnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Rozi |  21 .10. 2021 ob  13: 57
Škoda časa o Desus, zagotovo jih vec ne bo v naslednjem drzavnem zboru. Simonovič je zame pozabljena, neprimerna ter nesrečna figura.
anton |  21 .10. 2021 ob  13: 10
-2
Prav nič vas ne razumem. Nisem "ne levi, ne desni".
Ko poslanci DeSUS-a glasujejo po svoji vesti, vi trdite, da bi morali glasovati tako kot stranka hoče. Če pa poslanci SDS glasujejo kot stranka hoče, pa vam spet ni prav in trdite da je to diktatura.