SIMONOVIČ O PONOVNI 'DRAMI' ZNOTRAJ STRANKE: "Skrbi me, da so v ozadju parcialni interesi posameznikov"

Slovenija

Anton Urh je na včerajšnji seji sveta stranke DeSUS odstopil z mesta predsednika sveta stranke. Člani sveta stranke so nato izvolili novega predsednika, to mesto je zasedel Srečko Felix Krope. Na seji sveta DeSUS je stranka razpravljala tudi o volilnem programu, predsedniku stranke Ljubu Jasniču pa je svet stranke podelil mandat za morebitno sodelovanje ali povezovanje stranke z drugimi. Kot kaže, je stranka še naprej precej razdvojena, naj dogajanjem pa je zaskrbljen tudi izolski poslanec Branko Simonovič.

Ljubo Jasnič

Svet stranke DeSUS je na včerajšnji seji sprejel sklep, da predsednika stranke Ljuba Jasniča pooblastijo za pogovore o morebitnem sodelovanju na volitvah z drugimi političnimi strankami. Največ možnosti za povezovanje Jasnič za zdaj vidi z nepovezanimi poslanci, a poudarja, da je DeSUS samostojna stranka, ki pripravlja lasten volilni program. "Pooblastilo sem potreboval, da ne bo kakršnihkoli dvomov znotraj stranke, da delam karkoli 'na svojo roko'. Tega ne počnem, do danes sem se pogovarjal z mnogimi, vendar neuradno, zdaj pa se bomo začeli pogovarjati tudi uradno," je v izjavi za medije po seji sveta stranke poudaril Jasnič.

O morebitnem povezovanju bo sicer na podlagi pogovorov in izkazanega interesa odločal izvršni odbor oziroma svet stranke. Kot je napovedal Jasnič, bo najprej opravil pogovore s poslansko skupino nepovezanih poslancev ter prisluhnil njihovim ambicijam in pripravljenosti, da na volitvah nastopijo skupaj.

Je DeSUS že povsem razdvojen?

Glede na neuradne informacije naj bi v stranki znova prišlo do razdvajanja v stališčih do aktualnih tem. Kot je v izjavi za medije po seji sveta stranke pojasnil predsednik DeSUS Ljubo Jasnič, se je ob začetku seje razpravljajo tudi o primernosti vodenja sej sveta stranke. Pri tem je Urh po poročanju Večera Jasniču očital, da ga ni zaščitil oz. da mu ni izrazil podpore. Jasnič očitke zavrača, pojasnil je, da sta se vse do danes pogovarjala o stranki in nastopu na prihajajočih državnozborskih volitvah.

Po Jasničevih besedah je sicer Urh na včerajšnji seji sam podal odstop in stranki zaželel uspeh na prihajajočih parlamentarnih volitvah. Vodenje seje je nato prevzel namestnik predsednika sveta stranke namestnik Emil Kumer, a je nato tudi sam odstopil, sejo pa je do konca odvodil Stane Markovčič. Ob koncu so sicer člani sveta stranke izvolili novega predsednika, Srečka Felixa Kropeta. Jasnič je ob tem zanikal, da naj bi sicer danes bila na mizi razrešitev Urha, še preden se je ta sam odločil za odstop.

Srečko Felix Krope

Emila Kumerja ozmerjali z 'budalo'

Prav tako je Jasnič zavrnil očitke, da je Urh odločitev sprejel, ker ni bil naklonjen možnosti, da bi svet stranke glasoval o morebitni izključitvi poslancev DeSUS iz stranke. Kot je poudaril Jasnič, lahko poslance iz stranke izključi zgolj matična organizacija, torej občinski odbor.

Urh je sicer po odstopu zapustil sejo sveta stranke, kot je dejal za Večer, pa so sejo hkrati z njim med drugim zapustili vsi člani sveta stranke z Gorenjske. "Potem je prevzel vodenje podpredsednik stranke Emil Kumer, ki pa so ga ozmerjali z 'budalo'," je Urh še navedel za Večer.

Franc Jurša

Da je bilo dogajanje pestro, priča tudi izjava poslancev Franca Jurše, Ivana Hršaka in Branka Simonoviča, ki so že med sejo sporočili, da se distancirajo od dejanj vodstva stranke na včerajšnji seji sveta stranke. Jasnič je ob tem še komentiral, da so se poslanci že zdavnaj distancirali od stranke, zato ga takšno stališče poslancev ne preseneča. Kot je še ocenil, odnosi stranke s poslanci "niso dobri", a so bila trenja prisotna že pred njegovim vodenjem stranke. V zadnjem letu in pol se je namreč na čelu DeSUS menjalo več predsednikov.

Simonovič: "Skrbi me, da so v ozadju parcialni interesi posameznikov"

Kot je za Regional pojasnil Branko Simonovič, zaradi zdravstvenih težav na svetu seje ni bil prisoten, a kot poslanec je zelo zaskrbljen nad tem, kaj se dogaja v stranki. "Kot opozicija pač sledimo sklepom sveta stranke, ki jih imamo – zavzemamo se za uresničitev programa stranke, za pravno in socialno državo, nismo v zavezništvu s KUL in smo zmerna opozicija," je dejal. "Ti gospodje, ki pa so včeraj nastopali … Zelo sem zaskrbljen, da so v ozadju neki parcialni interesi posameznikov. To se nam dogaja že od takrat, ko so nekako botrovali temu, da kot predsednica stranke odstopi Aleksandra Pivec," pojasnjuje Simonovič.

Branko Simonovič

Na vprašanje, kakšni bi lahko bili ti interesi posameznikov, pa odgovarja: "Poglejte, to so v principu ljudje, ki nenehno vodijo neko gonjo proti poslancem, da je treba poslance izključiti. Morate vedeti, da DeSUS obstaja že 30 let in vedno je bil tisti amortizer, ki je nekako blažil te leve in desne usmeritve. Zdaj pa se je verjetno začutilo, da je možnost, da se tega igralca dobesedno izbriše iz političnega prostora."

Kot pravi, marsikdo gotovo računa na kakšen glas, "da bo na ta račun dobil večje stranke, zato se pravzaprav zdaj odvijajo te stvari""To si lahko razlagam samo tako, da so v ozadju neki parcialni interesi ravno teh ljudi, ki vedno tolčejo proti poslancem," poudarja.

Kot pravi izolski poslanec, je revolt znotraj stranke nastal že na prejšnji seji sveta stranke, ko je Jasnič, po tem ko so sprejeli uradne usmeritve, nastopil s stališči, ki niso bila sprejeta kot sklepi, da naj glasujejo proti proračunu. "Proračun za leto 2022 prinaša dve bolnišnici, domove za starejše, tudi sredstva za izredno in redno usklajevanje pokojnin. Tukaj je prišlo do nekega nerazumljivega odnosa razmerij, ampak če smo demokratični, bi morali vsaj vreči argumente na mizo in se o njih pogovoriti, ne pa tega komplicirati preko medijev," meni Simonovič.

Simonoviča smo prosili tudi za komentar na to, s katerimi strankami bi se lahko DeSUS povezoval. "To težko kakorkoli komentiram. Moje mnenje je, da napetosti znotraj stranke nastajajo od kongresa, ko je bila gospa Pivčeva izvoljena, 19. januarja 2020, takrat smo imenovali tudi kolektivni odbor stranke. Te napetosti ves čas naraščajo, v dobrem letu in pol smo zamenjali sedem predsednikov stranke. To je nerazumljivo. Stvar je šla tako daleč, da se DeSUS resnično samostojno več ne more konsolidirati do tega, da bi prišel v parlament in se je potrebno povezovati. DeSUS je nekako sredinsko nagnjen v levo in tukaj je potrebno iskati manevrski prostor, če ga je še kaj. Predvsem pa se ne smemo povezovati s tistimi skrajneži na levi ali desni, ker ta razdvojenost nam vsem skupaj škodi," je zaključil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  04 .12. 2021 ob  21: 10
Baraba pokvarjena! Ti podporaš zakone janšizma izključno zaradi tvojih individualnih in konkretnih interesov, nič parcialnih! In to vidijo vsi, tudi slepi! Izjeme so seveda trajno zaslepljeni verniki - janšisti!
Martin Kacur |  03 .12. 2021 ob  19: 24
11
Bodalo tvoji interesi so v ospredju.
Pjero Shriba |  03 .12. 2021 ob  19: 22
15
Drama o mrtvi stranki in politično mrtvem poslancu.
Vse se konča na bogi parceli z mižernim pogledom na Koper.
Še lanski sneg je bolj pomemben od te drame.
vseved |  03 .12. 2021 ob  16: 00
14
Podgana.
Bobi |  03 .12. 2021 ob  13: 58
27
Podgana je 100x lepša in boljša od tega smrada....fujj