SIMFONIC VOICES OB 85-LETNICI SKLADATELJA LOJZETA LEBIČA: Kako kratek je ta čas

Koper

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices tokrat gosti Zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigentke Jerice Bukovec. Na koncertu, ki bo v sredo, 20. novembra 2019, ob 19.30 v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru bo Zbor Slovenske filharmonije izvedel zborovska dela Lojzeta Lebiča, enega izmed vodilnih slovenskih skladateljev. Vstop je prost.

Lojze Lebič

Zbor Slovenske filharmonije je bil kot poklicni koncertni zbor z imenom Slovenski komorni zbor ustanovljen leta 1991, v okviru Slovenske filharmonije pa deluje od leta 1998. Do jeseni 2009 ga je vodil dr. Mirko Cuderman, od sezone 2009/10 naprej pa dirigenta Martina Batič in Steffen Schreyer, ki je bil do izteka sezone 2011/12 šef dirigent zbora. V sezoni 2012/13 je Batičeva v celoti prevzela umetniško vodenje, ki je trajalo do konca leta 2017. V letu 2018 je to funkcijo opravljal Gregor Klančič, od februarja 2019 pa zbor umetniško vodi dr. Borut Smrekar.

Osrednje umetniško poslanstvo zbora je predvsem izvajanje raznovrstne glasbe a cappella ter vokalno-instrumentalne glasbe z Orkestrom Slovenske filharmonije ter drugimi slovenskimi in tujimi orkestri. Zbor je od maja 2016 polnopravni član prestižnega Evropskega združenja profesionalnih pevskih zborov TENSO.

Jerica Bukovec

Jerica Bukovec je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo. V okviru študijske izmenjave je v švedskem Malmöju eno leto študirala zborovsko dirigiranje v razredu Dan-Olofa Stenlunda. Študij je nadaljevala na Kraljevi akademiji za glasbo v Stockholmu, kjer je v razredu Andersa Ebyja zaključila magistrski študij zborovskega dirigiranja in pri istem profesorju nadaljevala še dodatno leto študija.

Na Švedskem je umetniško ustvarjala z zasedbo 16 poklicnih glasbenikov, snemala in pripravila koncert s Švedskim radijskim zborom, koncertirala z Berlinskim radijskim zborom in bila v zadnjih dveh letih dirigentka trem zborom v Stockholmu (KFUMs Kammarkör, Stockholms Kammarkör in moški zbor Stockholms Studentsångare).

Zbor Slovenske filharmonije

Po povratku v Slovenijo je bila umetniška vodja Komornega zbora Ave, sodelovala pa je tudi s Komornim zborom RTV Slovenija in Slovenskim otroškim pevskim zborom (SOZ). Od leta 2015 uspešno vodi APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. Od novembra 2018 je stalna gostujoča dirigentka Zbora Slovenske filharmonije.

Deli novico: