SI V ZD IZOLA "IZMIŠLJUJEJO" SVOJA PRAVILA? Bralec ogorčen, ker naj bi mu podaljšali izolacijo

Izola

Čeprav se o covidu-19 v javnosti govori veliko manj, kot se je pred meseci, nekatere še vedno razburjajo ukrepi, povezani s preprečevanjem širjenja virusa. Na naše uredništvo se je obrnil bralec, ki trdi, da je Zdravstveni dom (ZD) Izola zaradi zlorab spremenil pravila glede odrejanja izolacije v primeru okužbe.

Po "spremenjenih pravilih" ZD Izola naj bi po bralčevih navedbah veljalo, da za prvi dan izolacije velja datum pozitivnega rezultata brisa oziroma dan, ko so bili v ZD obveščeni o simptomih okužbe, ne pa prvi dan pojava simptomov. Po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se namreč kot prvi dan izolacije šteje prvi dan pojava simptomov oz. dan opravljenega pozitivnega testa, če bolnik nima simptomov. Izolacija traja 10 dni, z negativnim testom na sedmi dan izolacije pa se jo lahko skrajša. 

Bralca je razjezilo, ker se mu je po njegovem "zaradi samovolje ZD Izola zavlekla izolacija". Sam je prve simptome covida-19 opazil na petek, ko se je slabo počutil ob znakih prehlada, naslednji dan, v soboto zjutraj, je imel povišano temperaturo, zvečer je nastopil še močan kašelj, v nedeljo se mu je zdravstveno stanje še dodatno poslabšalo, zato je v ponedeljek poklical osebnega zdravnika. Na testiranje je bil naročen v torek, ko je bil rezultat tudi pozitiven. V sredo se mu je začelo stanje že izboljševati, v četrtek je že bil brez vročine.

Bralec: "Pravila naj bi priredili zaradi zlorab"

Po navodilih NIJZ bi z negativnim testom v petek že lahko prekinil izolacijo, zato je odšel na testiranje, a rezultata ni prejel, prav tako pa da testiranja niso zavedli v njegovi evidenci. Kot pravi zato, ker da se po oceni izolskega ZD še ne bi smel testirati. "Za njih je prvi dan izolacije torek, ko sem opravil test potrditve okužbe. Ko sem vztrajal z navodili NIJZ, so nejevoljno upoštevali dan, ko sem jih poklical, torej ponedeljek. Nikakor pa niso želeli upoštevati dneva, ko so se pojavili simptomi, ker jih takrat nisem poklical," razlaga bralec. Po njegovih informacijah naj bi pravila v ZD Izola "priredili" zaradi zlorab.

"Jeseni se bo verjetno število okužb povečalo. Glede na to, kar so mi rekli v ZD Izola, bi svetoval vsem, ki bodo imeli kakršne koli znake prehlada, ki so podobni covidnim simptomom, naj o tem takoj obvestijo svojega zdravnika. Če je ambulanta zaprta, pa naj obvestijo urgenco. Sam predlagam e-mail obvestilo opredeljeni ambulanti, da bodo imeli dokaze. Tako si bodo zagotovili prvi dan izolacije, če bodo kasneje na testu pozitivni," je še zapisal domačin.

ZD Izola: "Pravil si ne izmišljujemo!"

Odgovore smo poiskali v ZD Izola, kjer so uvodoma poudarili, da je prvi pristojen za zdravje, zdravljenje in vse postopke v zvezi s pacientom njegov osebni zdravnik. "Ko govorimo o testiranju, moramo najprej razkriti, da sam postopek testiranja – že od vstopne točke naprej – ne omogoča dostopa do podatka o tem, kdaj je pacient obvestil svojega zdravnika o začetku bolezni oz. pojavu simptomov. Zaposleni na testiranju torej ne vedo, kdaj je bila pacientu odrejena izolacija," pojasnjujejo.

Ker so želeli biti še bolj jasni, so nadalje razložili, da zaposleni na testiranju teh podatkov "ne vedo in ne smejo vedeti, saj gre za osebne podatke, do katerih ne morejo dostopati, in jih poznata le pacient in njegov osebni zdravnik."

Kot so še navedli, mora pacient opraviti test najkasneje v 24 urah po pojavu simptomov, s čimer uradno potrdi okužbo. Izolacijo pa lahko prekine z negativnim testom sedmi dan po opravljenem testu.

V konkretnem primeru bralca, bi zdravnik ob navedbah pacienta, da se dobro počuti, slednjega lahko napotil na test v petek, saj je bil izpolnjen pogoj, da je doma v bolniškem staležu najmanj sedem dni in že 24 ur brez simptomov. Sam bralec pa da bi lahko v petek ali soboto samoiniciativno opravil test pri pooblaščenih izvajalcih.

Za konec so še dodali, da si v ZD Izola ne "izmišljujejo" pravil, ampak le dosledno upoštevajo, "kar je uradnega in s strani stroke predpisanega tako v primeru covida kot v vseh ostalih, ki so vezani na naše delo in poslanstvo".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
va cagar |  14 .09. 2022 ob  09: 53
test bi si kupil pa bi prej končal izolacijo..