SHOD LJUDSKE INICIATIVE GLAS UPOKOJENCEV: Protestniki napolnili ljubljanski Trg republike, to so njihove zahteve (FOTO)

Slovenija

Protestniki so na shodu t. i. ljudske iniciative Glas upokojencev napolnili ljubljanski Trg republike. S slovenskimi zastavami v rokah in ob narodnozabavni glasbi so med drugim zahtevali dostojne pokojnine, ki so po njihovem mnenju njihova pravica. Shoda se je udeležilo tudi več vidnih predstavnikov SDS.

V večtisočglavi množici na shodu so bili predvsem starejši prebivalci, številni pa so v rokah nosili slovenske zastave. Prav tako so imeli nekateri tudi transparente, s katerimi so sporočali svoje zahteve in sporočila vladi. Med drugim so bili na njih napisi Zahtevamo dostojne pokojnine, Naj živi Janez Janša, slovenski junak v vojni in miru, Hočemo zaslužene pokojnine, Mi smo ustvarjali to državo, v kateri sadove uživate zdaj vsi.

V nagovorih zbrani množici je bilo slišati, da je sedanja generacija upokojencev tista, ki je v vrstah čakala za bencin in gradbeni material, in tista, ki je na Roški cesti v Ljubljani protestirala proti temu, da bi bilo slovenskim državljanom sojeno v srbohrvaščini. Poudarili so, da gre za tisto generacijo, ki ima največ zaslug za osamosvojitev Slovenije, zato zdaj zahtevajo dostojno življenje, saj pokojnine niso socialna pomoč, ampak pravica. Vladi so sporočali tudi, da je dovolj norčevanja iz njih in da želijo dostojno življenje ter spoštovanje.

Pobudnik iniciative Glas upokojencev, ki je organizirala shod, je nekdanji tržiški župan in nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar, ki je ob napovedi shoda sredi januarja dejal, da so upokojence vsi pustili na cedilu.

Rupar je za STA povedal, da so s shodom želeli sporočiti, da so upokojenci živi in da zahtevajo le tisto, "kar so pričakovali celo življenje, v kar so verjeli in upali". Po njegovih besedah so se upokojenci znašli v krizi, saj se le stežka prebijajo iz mesca v mesec. Zato si želijo pogovorov z odločevalci, Rupar pa pričakuje, da bo do njih glede na zbrano množico kmalu tudi prišlo.

https://twitter.com/i/status/1620788668402114563 Ko sem zagledala množico več kot 10.000 upokojencev, mi je zastal dih....

Objavil/a Milena Miklavčič dne Sreda, 01. februar 2023

Ocenil je, da se je zbralo med 18.000 in 20.000 ljudi, a kot pravi bo pravo oceno podala policija. "Sem pa zelo vesel tega obiska," je dejal.

Na shod so po Ruparjevih besedah pozvali tudi predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije, poslance, ministre, predsednika vlade, sindikate in druge upokojenske organizacije, a so bili na njem zaenkrat sami. V kolikor ne bodo slišani, bodo s shodi vztrajali, ker gre za starejše ljudi, jih ne nameravajo organizirati vsak teden, temveč vsakega prvega v mesecu. "Verjamem, da marsikdo pričakuje, da bomo omagali, da nimamo dovolj moči, osebno pa sem prepričan, da nas bo še več in bomo dosegli svoje načrte," je sklenil.

Govorci na shodu so med zahtevami našteli takojšen 20-odstotni dvig za pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov, in 15-odstotni dvig za pokojnine v višini od 1000 do 1500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji, menijo.

V ustavo naj se kot pravica upokojencev vpišeta 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine, zahtevajo. Plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja naj za tiste z manj kot 1000 evri pokojnine prevzame država. Država naj bi v skladu z njihovimi zahtevami upokojencem plačala tudi rtv-prispevek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
japajade |  04 .02. 2023 ob  10: 56
ManofSteel@ samo povej, kdaj in kje , pa zaželjeno je, da pripelješ čimveč svojih somišljenikov , da enkrat za vselej počistimo človeški gnoj in mentalno desničarsko bedo, ki zasmraduje podalpsko deželo! Imaš pa en velik problem, premalo vas je .... in sedaj ne boste imeli več policijske zaščite, kot ste jo imeli v času Hojsa
ManofSteel |  03 .02. 2023 ob  08: 33
-3
Ko pogledaš spodaj komentarje, ti da jasno vedet, da so to pajaci iz komunistične drhali !
Najboljše, da so upokojenci tiho, ko jim trenutna vlada drekačev daje drobtinice ali kako že jQuery112301719278448786099_1675409494710? Pokažite vaše obraze, da vas pljunem v face !! Imate jajčka ?
Pjero Panin |  02 .02. 2023 ob  23: 55
Potrebno jih bo vkljucit nazaj v socialno zivljenje,ponudit lazja dela in jih sportno angazirat tako da bi bli tudi mlajsim za vzor.
Ne pa da te pri stirdesetih zagrabi depresija ker ko pogledas naprej vidis kaj te caka
japajade |  02 .02. 2023 ob  23: 19
Prier, kako priti do zastonj sendviča in kozarca vode , ter obenem poslušati pametovanje pravnomočno obsojenega in obenem bivšega zapornika! ! Mene in večina upokojencev bi bilo sram , toda en sendvič pa odtehta še tisto malo morale in poštenja posameznika !
kokodek |  02 .02. 2023 ob  13: 17
-1
zakaj rupar ni organiziral protesta pod janševo vlado, ta bi mu sigurno ustregla