SEZONA GRIPE SE JE ŽE ZAČELA: Potrjeni prvi primeri, epidemiologi porast okužb pričakujejo v prihodnjem mesecu

Slovenija

V Sloveniji so prve primere gripe v letošnji sezoni že potrdili, a številke še niso visoke - doslej so potrdili 40 okužb. Število okužb bo po napovedih začelo rasti prihodnji mesec, kdaj bo vrh, pa je težko napovedati, zagotovo pa ne zelo hitro, je v izjavi za medije pojasnila epidemiologinja Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Sezona gripe se je letos začela zgodaj

Ob doslej uradno potrjenih 40 okužbah je število okuženih v populaciji sicer verjetno še večje. A je v bolnišnicah stanje za zdaj stabilno, je dejala epidemiologinja Sočan.

Prav tako se je zgodaj začela sezona respiratornega sincicijskega virusa (RSV), ki je nevaren za majhne otroke. Na pediatrični kliniki so tako v novembru zdravili več otrok, tudi na intenzivnih oddelkih.

"To ni nobeno presenečenje, saj sta bili prejšnji dve sezoni, tudi kar se tiče gripe in RSV, dokaj skromni, zdaj sta se pa oba virusa vrnila," je pojasnila Sočan. Epidemija covida-19 je v preteklih letih nekoliko spremenila pojavnost ostalih respiratornih virusov, ki se ne pojavljajo več v pred tem običajnih obdobjih.

Ker je bilo primerov gripe v zadnjih dveh letih epidemije covida-19 precej manj, nekateri strokovnjaki po njenih besedah izražajo zaskrbljenost, da bi bila lahko letošnja sezona gripe težja.

V Sloveniji so proti gripi v tej sezoni doslej razdelili približno 160.000 odmerkov cepiva, na zalogi jih ostaja približno 90.000. Kolikšna je letošnja precepljenost, še ni znano, sicer pa velja, da je slabša kot v Evropi. Zato k cepljenju spodbuja predvsem ranljive posameznike, denimo bolnike s kroničnimi obolenji.

Za cepivo proti gripi strokovnjaki vsako sezono skušajo izbrati najboljšo kombinacijo štirih virusov. V zadnjem času se je pokazala možnost univerzalnega cepiva mRNK, v katerega so znanstveniki vključili vseh 20 znanih podtipov gripe. Rezultati testiranja na živalih so odlični, je na Twitterju zapisal znanstvenik Roman Jerala s Kemijskega inštituta.

S podatki o takšnem cepivu Sočan še ne razpolaga, si pa vsekakor želijo cepivo, ki bi bilo trajnejše in bi pripomoglo k boljši precepljenosti.

Epidemija gripe se je v po celi Evropi začela zgodaj, pred prihajajočo zimo opozarjajo pristojni v EU in pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Obenem narašča zaskrbljenost zaradi pojava RSV, medtem ko še vedno ostaja grožnja tudi covid-19.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  03 .12. 2022 ob  22: 46
UPM, IN KJE JE BLA LANI ?
manemebasat |  02 .12. 2022 ob  21: 24
Samo bedaki slepo verjamejo tej “stroki” in cakajo v vrsti za “cepivo”! To so samo morilci v belih haljah.
manemebasat |  02 .12. 2022 ob  21: 23
Vtaknite si ta cepiva tja, koder vam ne sije sonce. Morilci prekleti. “Gripe” bo letos veliko, ker ste s “cepivi” unicili naravno odpornost vsem cepljenim. In se vedno forsirate te smrtonosne zvarke? Banda kriminalska. Pa se teh kur cevih telefonskih anten je vedno vec, kar je v kombinaciji s strupi v cepivih (predvsem grafenov oksid) izredno skodljivo.