'ŠEPETALEC KOMARJEM': Namenoma pusti, da ga vsak dan piči na tisoče teh insektov (VIDEO)

Svet

Dr. Perran Ross je eksperimentalni biolog, ki vsak dan namenoma dopušča, da ga piči na tisoče komarjev. To, kar za večino ljudi predstavlja nočno moro, dr. Ross počne iz povsem razumljivega razloga – zaradi znanosti.

Dr. Ross, znan kot 'Šepetalec komarjem' (angl. 'Mosquito whisperer'), preučuje življenjsko dobo komarjev in bakterije, ki jih prenašajo. Komarji so ena najbolj smrtonosnih živali na svetu, saj so med drugim prenašalci malarije, kar pomeni, da je razumevanje teh insektov izjemno pomembno. Raziskovalna ekipa, s katero dela dr. Ross, mora imeti na voljo veliko število komarjev za preučevanje. Ker jih je treba hraniti na naraven način, da se njihovo vedenje čim manj spremeni, jim dovolijo sesati kri neposredno iz človeškega telesa.

Dr. Ross ima nehvaležno nalogo hranjenja komarjev. To počne tako, da preprosto vstavi podlaket v 30 kletk polnih komarjev (v vsaki kletki je 500 krvosesov), in jim dovoli, da se hranijo z njegovo krvjo. Tako ga lahko v enem dnevu piči na tisoče komarjev. Njegova raziskava vključuje tudi delo na endosimbiontih – organizmih, ki živijo znotraj drugega organizma, kot so na primer bakterije v našem črevesju. Dr. Ross raziskuje, kako se ti organizmi lahko uporabijo za nadzor nad škodljivci in boleznimi.

View this post on Instagram

A post shared by 60 Second Docs (@60secdocs)

Razumevanje komarjev in bakterij, ki jih prenašajo, je ključnega pomena za boj proti boleznim, kot je malarija. Če je kaj vredno, da vstavi svojo roko v škatlo polno komarjev, je to prizadevanje za boj proti boleznim in lakoti. Dr. Ross se zaveda tveganj in neprijetnosti svojega dela, vendar njegova predanost znanosti in človeštvu presega osebne nelagodnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija