ŠEMPETRSKA BOLNIŠNICA LANI Z 2,1 MIO PRESEŽKA: Sredstva bodo namenili za te investicije

Slovenija

Šempetrska bolnišnica je v lanskem letu poslovala z 2,1 milijona evrov presežka, ki ga bo namenila predvsem za nove investicije. Zaradi dobrega dela jim je na nekaterih področjih uspelo precej skrajšati čakalne dobe, drugje pač ne, ker jim primanjkuje določenih specialistov, je v izjavi po seji sveta zavoda povedala predsednica sveta Alenka Kolar.

Direktor šempetrske bolnišnice Dimitrij Klančič je povedal, da so opravili veliko programa, presegali so ga predvsem na ambulantnem delu. "V začetku leta je bolnišnica že pokrila preteklo izgubo v višini 322.000 evrov. Leto 2023 smo zaključili z nekaj več kot dvema milijonoma evrov presežka. Vendar je bila bolnišnica v 50 letih močno podinvestirana, zato bomo ta sredstva namenili za investicije, ki so v bolnišnici nujno potrebne," je dejal.

Vodje posameznih oddelkov so tako že pripravili seznam opreme in aparatur, ki bi jih potrebovali, teh se je nabralo kar za 18 milijonov evrov. Zato so morali seznam precej skrčiti in naj uvrstiti le tiste, ki jih nujno potrebujejo. "Ena večjih bo nakup aparata CT, ultrazvok za področje ginekologije in porodništva ter ultrazvok srca. Nenazadnje pa začenjamo s prvo fazo energetske sanacije, torej prenovo kotlovnice oziroma strojnice. S sredstvi ustanovitelja pa bomo uredili novo kuhinjo," je povedal Klančič.

Na seji so govorili tudi o trenutnem stanju zaradi zdravniške stavke. "Trenutno stanje, sploh februarsko, je še v redu, skrbi pa jih za marec. Nekatera področja, sploh pa manjši oddelki bodo kar kritični," je ocenila predsednica sveta zavoda.

Direktor pa je dodal, da je soglasja za nadurno delo umaknilo 53 zdravnikov, kar je dobra polovica vseh zaposlenih specialistov. Prav tako ne razmišljajo o tem, da bi zaposlenim zdravnikom preklicali za dovoljenja za delo drugje, saj so tudi sami ponekod odvisni od specialistov iz drugih ustanov.

Konec lanskega leta je bilo v bolnišnici zaposlenih 20 delavcev več. Z dobrim delom so uspeli zajeziti odhode zaposlenih v druge ustanove, tako letos načrtujejo, da bo v bolnišnici konec leta 1000 zaposlenih. Težave pa bodo po oceni Klančiča imeli zaradi precejšnjega števila upokojitev, predvsem srednjega medicinskega kadra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija