Semedelčani bi največ štiri nadstropja

Koper

Prebivalci Semedele so na včerajšnjem zboru krajanov potrdili, da se strinjajo z ureditvijo območja nekdanjih Slavnikovih garaž, pri čemer pa bodo terjali spoštovanje določenih pogojev, poročajo Primorske novice.

Glede na opravljeno javnomnenjsko anketo so še določili, da bodoči objekti ne smejo imeti več kot štirih nadstropij. Lastniku zemljišča, koprskemu podjetniku Alojzu Gregorčiču, pa sporočajo, naj v novo stavbo umesti vsebine, ki so jih krajani navedli v anketi.

Sklenili so tudi, da mora lastnik dobrih 5500 kvadratnih metrov velike parcele ob vznožju Semedele morebitne nove načrte ponovno predstaviti vsem tamkajšnjim krajanom.

Deli novico:

BOBO |  01 .12. 2013 ob  22: 16
Jejhata , jejhata. Koliko hudih besed . Za eno stolpnico , kjer so se ljudje jasno opredelili in povedali kaj hočejo. Tudi sam Popo je rekel. Če se ljudje tako odločijo , bodo tako tudi imeli , in tega se drži. Problem je v Gregorčečivi vnemosti , kar je dobro za enega podjetnika , lahko pa bi že enkrat sprevidel , kdo mu piha za ovratnik in daje glupe , megalomanske predloge. Okoli njega svetovalci , ki , kot v ameriških nanizankah vsiljujejo prebivalcem nekaj , kar bo koristilo samo interesom nekoga tretjega in kapitala seveda na prvem mestu. Kot kakšen dobrotnik , ki skuša postaviti nekaj , kar nikomur ni všeč , razen njemu samemu , to pa nekdo prekleto izkorišča.
Res je , da je v Parizu bilo odločeno stolp porušiti , saj je bil postavljen ob otvoritvi največjega sejma tehnologije. Kolo zgodovine pa mu je bilo v prid , saj je dolgo služil kot antena , ki ga je rešila katastrofe, a to s tem nima veze. Pariz je zbirka multikulture , in na njihove krave pašejo tudi sedla. Mi o multikulturi ne moremo razmišljati , ker smo zagamano ozki in o kulturi vemo zelo malo.
Problem tukaj ni v temu , da ti nekdo postavi stolp sredi mesta , ampak ti enostavno postavi pred nos betonsko grdosijo , ne pred enega ampak pred kup prebivalcev , kot , ko vas jebe , tukaj je biznis na prvem mestu. Ma če bi pred mojo bajto nekdo skušal postaviti nebotičnik , kot je Tomosov v Kopru , bi popizdil. Takrat so ljudje popizdili , ampak , glavno je bilo , da je stolpnica višja od cerkve. In rdeči so rekli, da mi nije niko zucnuo. Pa je bilo . In danes , ko gledam stolpnico , ne morem verjeti , da je res tam . Ma kako si je to razlagal Mihevc , avtor te stolpnice in en Vatovec , ki ga danes zagovarja in soli pamet vsem naokoli. Je moral ukrepati takrat , seveda se tega ni upal nihče.
Ma tudi Areno v Puli so hoteli porušiti in še kup stavb v Piraniu , ker so bile simbol boržuazije. Sreča se to ni zgodilo.
Danes se take napake lahko preprečijo , zato pa je potrebno soglasje sosedov , kot vsepovsod , da povejo če so za ali proti.
Glede Kopra , je pa storjenega precej . Ne bom rekel , da se je posrečilo vse , ampak večina se je in to v pozitivno smer . Bilo je pa tudi mnogo predlogov , ki pa ravno tako niso bili izpeljani , ker so bili za na luno.
Morate pa razumeti nekaj , da obstajajo ideje , ki nikoli ne bodo sprejete ampak so samo projekti , ki ti dajo misliti in razmišljati , pa tudi sanjati. Se pa na tak način rojevajo ideje , ki so enkrat v prihodnosti sprejete.
Ta ideja ni bila sanjska ampak jo je nekdo hotel realizirati . Nikakor pa nebi ponazarjala nekega napredka družbe ampak zakompleksanost nekega managerja , obsedenega z visoko gradnjo. Ma tega v enem mestecu Payton res ne potrebujemo , ker je pretiravano. In ravno to je moteče , ko nekdo pretirava. Tudi palme me niso motile , se pa je z njimi pretiravalo , narava pa je naredila red . Tiste preveč so zmrznile , in te ki so ostale me ne motijo. Takale masa betona in stekla bi pa ostala . Za njo pa bi paradirale kocke nekdanjega socializma. Samo poglejte v Markovec , ko prihajate iz smeri Trsta , ko pogledate v hrib in vidite tiste stolpnice , ki niso podobne ničemur , ja trem Kiklopom , ki štrlijo v zrak , kot opozorilo , na idiotizem arhitekture.
janžo |  01 .12. 2013 ob  02: 23
prav da se bunite, čeprav o neki skladni podobi Kopra se ravno ne moremo pogovarjat. Koper je tipičen primer, ko vsak nastreli kar mu paše kamor mu paše. O teh arhitekturno-urbanističnih kiksih bi lahko napisal knjigo, debelejšo od leksikona, zato je skrajni čas, da se končajo. Tudi idejna vizualizacija koperskega "burj al arab" je več kot neukusna šala. Po Kopru propada cel kup praznih novogradenj in praznih poslovnih prostorov, tako da mi ni jasno tudi, kdo bi kupoval karkoli...
AHA |  30 .11. 2013 ob  23: 34
Kot sem rekel: vsake oči imajo svojega malarja. Razvoj bo šel naprej in zmeraj v zgodovini je bilo tako. Tudi na Manhatnu je bil pred 200 let palut, kot v koprski Bonifiki, poglej si, kaj je danes tam. Je pa res, da tisti, ki si je lepo uredil svoj vrtiček in svoj mir, se tega oprijemlje kot jezus križa in da vse, kar ogrozi ta njegov mir, skuša na vsak način preprečiti. To očitno zdaj delajo nekateri Semedelčani, pa Senožečani proti vetrnicam, pa Ankarančani proti Luki, pa še marsikdo, ki ljubi svoj mir. Ampak, ne pozabi, kar sem napisal že spodaj: tudi tam, kjer so zdaj hiše in bloki teh Semedelčanov, so rasle še ne dolgo tega nazaj lepe trte in oljke in fige in marsikateri kmetič je užival svoj mir in poslušal ptičke. Ampak prišli so novodobni taisti Semedelčani in trt in fig oljk tam ni več! Tako kot tudi na Manhattnu ni več ptičev in žab. Jebi ga, tako se vrti ta svet, žal ali k sreči, kdo to ve? Vprašaj kakšnega filozofa, morda ti bo lažje.
KoMar |  30 .11. 2013 ob  18: 09
AHA, ne mešaj hrušk in jabolk. V Parizu imajo Eiflov stolp, ki je umetnina, in imajo Montparnasse, nebotičnik, ki kazi podobo mesta. Zaradi slednjega so oblasti zakonsko prepovedale gradnjo stavb višjih od 7. nadstropij v mestnem središču. Celo šala obstaja na ta račun, češ da je z Montparnassa najlepši razgled, saj je edina točka, od koder ga ne vidiš. Močno dvomim, da bodo v Koper drle horde turistov zaradi neke zgradbe v bivalnem naselju, pa tudi mesto ne bo živelo od tega projekta. Služilo bo le nekaj posameznikov. In nenazadnje, enačiti Koper s Parizom in Rimom je nesmisel. Če že, ga dajmo primerjati z jadranskimi obmorskimi kraji, npr. Dubrovnikom, ki pritegne ogromno obiskovalcev brez arhitekturnih spak.
AHA... |  30 .11. 2013 ob  09: 50
-2
KoMar, z arhitekturo je tako, da imajo vsake oči svojega malarja, ali kot bi rekli brača Srbi: rđavom k...u i dlaka smeta. Pred sto in več leti so podobne civilne inicijative tudi uganjale celega hudiča, ko so v Parizu postavljali Eiflov stolp. In povejmi ti Komar, kaj bi bil danes Pariz brez tega stolpa, ali Rim brez Koloseja itd.itd.? Mnogi Parižani živijo prav na račun tega stolpa in turizma, ki ga prinaša, mi slovenceljni s tako mentaliteto bomo pa živeli od trave in seveda nemotenega razlgleda na našo mlakužico v severnem Jadranu.
Smetar |  30 .11. 2013 ob  07: 03
-3
Očitno bo ostala ruševina še en lep čas.Bravo semedelčani,priseljeni kmetavzarji...
KoMar |  30 .11. 2013 ob  05: 22
AHA, v Semedeli živijo pretežno starejši občani, ki so svojčas s t.i. samoprispevki zgradili marsikatero javno ustanovo, se udeleževali delovnih taborov in ne le gledali nase. Kot drugo - stanovanja, ki ti gredo v nos, so bila mnogim krajanom dodeljena in zanje so občini plačevali najemnino. Odkupili so jih šele po Jazbinškovem zakonu, od države, ne kmetov. In nenazadnje, nihče ne oporeka razvoju, temveč arhitekturi, ki ni skladna s krajino. Urbanisti, naši šolani in kompetentni strokovnjaki, bi morali prvi nasprotovati takemu projektu, a so očitno kapitulirali.
, |  29 .11. 2013 ob  23: 16
Živa katastrofa..me zanima kdo je prišel na take glupe ideje....zadaj v okolici fejk narava..namesto tega kompleksa bi rajši naredili park ker zelenja primankuje (ampak ja tako naš podjetnik nebi imel dobička..logično)..in če že hočejo ta welness..objekt P 1, ajde P 2 maksimalno..ostalo je že bolano za to območje.
In glede na to da je na tem območju že prehod za pešce in podhod..a je res potreben še most
Se vidi da arhitekt parcele sploh ni obiskal in analiziral ampak je samo poslušal ideje požrešnega investitorja.
AHA... |  29 .11. 2013 ob  19: 37
KoMar, zdaj smo pa tam. Če bi sledili tvoji logiki, bi semedelski kmetje pred 50-60 leti, ko so bile tam lepe trte in njive, na tak način preprečili tem istim Semedelčanom, da si na njihovi zemlji (od kmetov!) lepo uredijo svoje hišice in stanovanjca, gledajo na morje in s civilnimi iniciativami zavirajo razvojne projekte. A to pa ni bil njihov zasebni projekt, ali kaj? Strinjam se s tistimi, ki pravijo: semedelčani, zberite denar, odkupite parcelo (če vam jo je lastnik pripravljen prodat) in si na njej naredite sprehajališče za vaše cucke!
KoMar |  29 .11. 2013 ob  15: 06
Bravo Semedela! Ne dovolite si vzeti pogleda na morje, ne dovolite si nižanja vrednosti vaših nepremičnin zavoljo zasebnega projekta, ne uklonite se interesnim skupinam! Bodite enotni in si prizadevajte doseči konsenz. Dogovor, ki vas ne bo opeharil.
!!! |  29 .11. 2013 ob  12: 52
-4
EDINO PRAV, NAJ SEMEDELČANI ODKUPIJO PARCELO IN POL NAJ HODIJO VSI TAM SRAT. BOGA SLOVENIJA
Koprčan |  29 .11. 2013 ob  10: 16
Kdor tam živi, pa naj odloča....mi sigurno nimamo pravice to za njih.....in noben ljubljeni vodja niti.
1