SEKTOR TURIZMA NAJ BI PRIHODNJE LETO OKREVAL: "Vračamo se tja, kjer smo bili, in potrošniki znova odkrivajo potovanje"

Slovenija

Prispevek sektorja potovanj in turizma k svetovnemu gospodarstvu se bo po pričakovanjih po koncu covidnih časov do leta 2023 okrepil. Strokovnjaki so na nedavnem forumu na Filipinih ocenili, da bo sektor k svetovno bruto domačemu proizvodu (BDP) prispeval 9600 milijard dolarjev.

Po napovedih naj bi sektor letos prispeval 8350 milijard dolarjev, medtem ko jih je lani 5800 milijard dolarjev, je pred nekaj dnevi na svetovnem zasedanju v Manili povedala predsednica in izvršna direktorica Svetovnega potovalnega in turističnega sveta Julia Simpson.

"Letos sektor okreva. Vračamo se tja, kjer smo bili, in potrošniki znova odkrivajo potovanje," je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po napovedih Simpsonove naj bi sektor prihodnje leto ustvaril 324 milijonov novih delovnih mest, kar je blizu predpandemičnega časa. Letos naj bi sektor po napovedih ustvaril 300 milijonov delovnih mest, medtem ko jih je lani 298 milijonov.

Sektor potovanj in turizma je bil med najbolj prizadetimi med pandemijo covida-19, saj se je dobiček leta 2020 zmanjšal za več kot polovico, je pojasnila Simpsonova. Pri tem se je oprla na podatke poročila univerze v Oxfordu.

Poročilo predvideva tudi, da se bo sektor v prihodnjih desetih letih v povprečju okrepil za 5,8 odstotka, s čimer bo presegel rast svetovnega BDP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija